27 април, 2024

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването от Vivacom на „Нетуоркс-България“ и още шест по-малки компании, съобщава А1. Въпреки че сделката беше спряна от ВАС и върната за преглед от КЗК заради индикации за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция и опасения за прекомерна концентрация, повторното разрешение е тревожен сигнал за всички на телеком пазара.

Според А1 поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори позволява на Виваком да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет, което не е в интерес на пазарната конкуренция и обществото.

Случващото се е притеснително за останалите телекоми особено с предстоящото решение за придобиването на Булсатком. Според публично достъпна информация, за която А1 аларммира, придобиването е опит на United Group да контролира дейността на Булсатком без уведомление до КЗК и при съмнение за редица други законови нарушения. Според А1 с тази сделка и с придобиването на Нетуоркс и другите дружества се създава сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите. A1 Group вече е сигнализирала и ЕК за опасенията си по повод придобиването на Булсатком от United Group.

От А1 очакват скоро да има ясни правила и предвидима регулация, които да гарантират безпристрастни решения и честна конкуренция. Компанията вярва в ролята на държавата и на регулаторите на индустрията при намирането на най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и клиентите. С подобни сделки, А1 се опасява, че пазарът е застрашен от монопол, от който потърпевши ще бъдат качеството и цените на услугите за крайните потребители.

А1 очаква регулаторните органи на национално и европейско ниво скоро да вземат мерки, за да се избегнат неблагоприятни последици за конкурентната среда. Намесата на регулаторите ще даде ясен знак на акционерите и другите международни компании, че бизнес средата в България подкрепя настоящите инвеститори и благоприятства привличането на нови.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR