27 април, 2024

Зелената сделка вече не е непозната материя за бизнеса и хората в България. А зеленото отдавна не е символ единствено на екологични политики и намерения за опазване на природата. Истинската трансформация на икономиката вече започна и всички специалисти си сверяват часовника със събитието на годината – Green Transition 2023, най-големият регионален форум за Зеления преход, иновациите и бъдещето, който за трета поредна година бе организиран от Dir.bg и 3Е-news, с медийната подкрепа на ESGnews.bg.

Поредното издание на Green Transition 2023 се превърна в разговор за бъдещето, в който всички искат да участват. Конференцията се проведе в периода 20-22 юни като експертното говорене в София събра рекорден брой участници. 184 панелисти от България, Румъния, Гърция, Словакия, Словения, Албания, Косово, Сърбия, Полша, Хърватия, Франция, Португалия, Република Северна Македония, Азербайджан, Молдова, Великобритания и Канада се включиха в панелните дискусии, а над 2500 човека го посетиха на живо.

Това е ясен знак, че България може да бъде незаобиколим фактор, с визия, подход и предложения за прехода. Тази година събитието си постави за цел и успя да надхвърли националните рамки и да разшири в регионален мащаб дискусията за бъдещето и политиките, които могат да направят зеления преход устойчив и успешен за бизнеса и хората.

Ролята и влиянието на форума се измерват не само по впечатляващия брой участници, но и с огромния медиен интерес и рекордното отразяване в телевизии, печатни и електронни издания. Над 450 публикации в над 50 български и международни медии, десетки постове в социалните мрежи, двуезичен лайфстрийминг в 3 канала, който бе гледан от над 120 000 човека.

Европейската комисия със силна подкрепа за форума за трета поредна година – трима еврокомисари участваха в дискусиите

Форумът събра в София представители на Европейската комисия и на Европейския парламент, водещи политици и министри от България и страните от региона, ключови фигури от ЕИБ, МВФ, банки за развитие от ЦИЕ, индустриални компании, участници от бизнеса и местната власт, експерти, работодатели и синдикати, университети, научни среди, неправителствен сектор и медии. Вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович, комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра и комисарят по околна среда Янез Поточник (2009-2014) се включиха в стратегическия разговор за Зелената трансформация в страните от ЦИЕ. А Франсиско Барос Кастро, член на кабинета на еврокомисаря за „Сближаване и реформи“, Чарлина Вичева, генерален директор на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ към ЕК, Матю Болдуин, заместник генерален директор на Генерална дирекция „Енергетика“ към ЕК, Адриана Сукова, заместник генерален директор на Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ към ЕК, Илияна Цановa, заместник генерален директор на Генерална дирекция „Бюджет“ към ЕК допринесоха с експертизата си в панелите.

Вдъхновяващите говорители на Green Transition 2023 бяха Иван Кръстев, изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna), регионалният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа Джеф Готлийб и преподавателят от Харвард и съавтор на бестселърите „The AI Republic” и „Understanding How the Future Unfolds” д-р Марк Еспосито.

Президент, парламент и правителство седнаха заедно в дискусия за Зеления преход у нас

Конференцията бе открита от президента Румен Радев. Ключови участници в нея бяха: председателят на НС Росен Желязков, министърът на икономиката Богдан Богданов, министърът на земеделието на Северна Македония Люпчо Николовски, министърът на околната среда на Република Косово Либурн Алиу, председателят на Комисията по околна среда в парламента на Албания Арбен Пелумби, вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), Борис Тадич, президент на Сърбия (2004-2012), Сергей Станишев, министър-председател на Република България (2005-2009), президент на ПЕС (2011-2022), член на ЕП, Атанас Пеканов, вицепремиер на България (2022-2023), Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите (2021-2022), Ерион Велиай, кмет на Тиранa, Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална дирекция „Околна среда“ към ЕК, Даниел Абоу, председател на EAIF (European AI Forum).

В тридневните дискусии се включиха евродепутатите Искра Михайлова, Петър Витанов, Андрей Новаков, Радан Кънев и Атидже Алиева-Вели. Партньори на форума бяха работодателски организации, асоциации, неправителствени формации и десетки представители на бизнеса.

7 министри показаха силната ангажираност на кабинета със Зелената трансформация и форума на Дир.бг

В първия ден фокусът бе насочен към енергетиката и нейната ключова роля в прехода. Участници от целия регион дебатираха важни теми като енергийната независимост на Балканите, енергийната свързаност, възможностите на системите за съхранение на енергия, възобновяемата енергия и бъдещето на базовите централи. Специална дискусия за КОП 29 отправи послание, че дори Русия да блокира домакинството на България за световната климатична среща, КОП 29 трябва да бъде със силен акцент върху Централна и Източна Европа.

Green Transition 2023 си постави и амбициозната задача да проведе кръгла маса за визията и енергийната стратегия на България. Именно там се очерта ключовата дискусия за развитието на сектора и се чуха мнения на политиците, бизнеса и експертите, които очертаха посоката на сектор „Енергетика“ за десетилетия напред.

Фокусът на втория ден бе върху устойчивото финансиране, кръговата икономика и декарбонизацията. Банкери и водещи експерти от европейски и български финансови институции коментираха най-добрите варианти не само за финансиране, но и за иновации, кръгова икономика и устойчиво използване на ресурсите.

В паралелните сесии на форума се чуха препоръки зелените инвестиции да бъдат направени разумно и подкрепени от държавата, коментира се темата за зеленото строителство и Европейския Баухаус. Тези политики не могат без новите технологии, ESG нормите, кръговата икономика и декарбонизацията.

Акцент във втория ден на форума беше и горещата дискусия за за иновациите, изкуствения интелект, дълбоките технологии и дигитализацията в образованието. Министърът на иновациите Милена Стойчева подчерта, че нейното ведомство подкрепя зелените инвестиции и предстои обявяване на процедура за кръговата икономика на стойност 180 млн лева.

В уникалния едтех панел с препоръки и идеи се включиха: Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката на Република България, Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия, Карол Горнович, изпълнителен директор EdTech, Полша, Яни Гебеджелиев, старши технологичен Консултант TBS Telelink, Дарин Маджаров, основател на онлайн платформа „Уча.се”, Албена Спасова, мениджър „Образование” в Microsoft за ЦИЕ, Ана-Мария Станку, президент на E-civis, Гергана Ефремова, образователен експерт, фондация „Заедно в час”, Уилям Флорънс, стратегически програми на Google за образование .

Специален хибриден панел на Биотех ателие, дискутира иновациите в медицината, етичните въпроси и възможностите, свързани с прелагането на Chat bot GPT и бъдещето на здравеопазването.

Зеленият преход без транспортна свързаност и зелена мобилност също е немислим. Темите бяха разисквани през третия ден от събитието Green Transition 2023. В дискусията за устойчивите възможности за транспортна сигурност и електрификация на превозните средства заедно с ключови представители и експерти от индустрията взе участие и министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Той заяви, че в следващите 7 години в България ще бъдат инвестирани над 1,5 млрд.лв в политики, свързани с транспортната сигурност, които са важни за подобряване на климата и внедряване на зелените политики. До 4 години електромобилите изместват конвенционалните коли, казаха топ експерти в бранша.

Ключов елемент в дискусията бяха темите за умните зелени градове, киберсигурността и дигитализацията.
Въпросите на устойчивото земеделие също бяха акцент от този ден на събитието, заедно с възможностите, които предлага агротех секторът. А това е от особено значение за всички нас, защото всеки ден трябва да си припомняме, че живеем на планета с ограничени ресурси, които трябва да използваме правилно. В дискусията се включиха министрите на земеделието на България и на Северна Македония Кирил Вътев и Люпчо Николовски.

Конференцията се превърна в катализатор на процесите и платформа за диалог за предизвикателствата и възможностите, които Зелената трансформация поставя пред институции, бизнес, правителства и пред гражданите на европейските страни.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR