27 април, 2024

Популярна протестна песен от Хонконг вече не е достъпна в няколко платформи за стрийминг на музика, включително Apple Music и Spotify, след като градската управа публикува съдебна поръчка за забрана на мелодията, съобщава Nikkei Asia.

Песента Glory to Hong Kong не може да бъде открита дори и в аудио картините на Меtа в Instagram. Засега песента е достъпна единствено в YouTube.

Грешка ли е изпълнението?
Властите в Хонконг се опитват да забранят продемократичната песен, след като организаторите на няколко международни спортни събития “погрешно” я изпълниха вместо националния химн на Китай. Заличаването на песента от музикалните платформи обаче се случва около месец преди Върховният съд да вземе решение на 21 юли – възможен пример за превантивна автоцензура, която може да създаде нов прецедент.

Причината?
Групата DGX Music, която е и създател на песента, обяви, че се е сблъскала с технически проблеми, които не са свързани с платформите за стрийминг, и се извини за временното прекъсване на услугата.

Подбуди за престъпление?
“Glory to Hong Kongг” е неофициален химн на протестиращите по време на масовите демонстрации през 2019 г. След като обаче съдът установи, че текстът “Освободи Хонконг, революция на нашето време” може да подбужда към престъпление съгласно наложения от Пекин закон за националната сигурност песента се превърна в незаконна.

Нарушават ли се правата на човека?
Активистки групи заявиха, че забраната на песента нарушава международното право в областта на правата на човека и допълнително подкопава свободата на изразяване в бившата британска колония, която вече е блокирала достъпа до няколко уебсайта, считани за заплаха за националната сигурност. Намаляването на пространството за свободно изразяване се смята за фактор, който подкопава репутацията на Хонконг като международен бизнес център.

Повече подробности можете да прочетете на международното издание DevStyleR.ioDoes it violate the Law? Tech Giants Obliterated Protest Song

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR