27 април, 2024

Пролет е. Страхотното време ви моли да отидете на кратка ваканция. В моменти като тези е лесно да мислите за най-приятните неща — като опаковане на кошницата за пикник, екипировка за гмуркане и резервиране на атракции. Но понякога си струва да помислите какво може да се обърка и как да избегнете проблеми, например в случай на злополука. Видеорегистраторите в автомобилите стават все по-популярни, но избора на правилната камера не е всичко. Тя трябва да има подходяща карта с памет.

Скърцане, трясък и повече или по-малко неприятни разговори — автомобилната катастрофа определено е изнервящо преживяване. Чакане на органите на реда, документи за застраховка и провалено пътуване… това не е ситуация, в която някой би ви завидял. Но точно тогава видеорегистраторът ще ви бъде полезен. Ще разкрие ясно хода на събитията, спестявайки ви както стрес, така и време. Камерата дава неоспорими доказателства за причината за инцидента и може да се окаже решаваща в спорни ситуации. Това е важен фактор в дискусиите както с полицията, така и със застрахователната компания.

Когато избирате самата камера, е разумно да следвате основните параметри. Въпреки че записващата разделителна способност може да е от решаващо значение за много потребители, тя не е най-важната характеристика на добрата камера. Скоростта на запис или броят на кадрите в секунда е също толкова важна. Комбинирани, тези два параметъра са единствената гаранция за гладко и ясно видео. Допълнително качество може да се осигури от HDR функцията, която допълнително подобрява яснотата на видеото.

И да не забравяме за нощния режим — не само полезен след залез слънце, но и при условия на слаба светлина, като например в тунел. Друго подобрение идва с опцията за синхронизиране на записа със стартирането на двигателя. Тя гарантира, че камерата започва да записва веднага щом колата бъде запалена, така че няма да имате възможност да забравите да я включите и от това да загубите кадри.

Режимът на паркиране е друга полезна функция. Устройството ще премине в режим за пестене на батерията, когато режимът е включен и сензорите за удар (G-сензорите) ще го активират отново, ако колата бъде ударена, например, докато е оставена на паркинг.

Какво би могло да се обърка?
Правилната карта с памет е от изключително значение. Капацитетът на картата, издръжливостта и скоростта на запис са основните параметри, на които трябва да обърнете внимание, за да се предпазите от случайна загуба на данни. Никой не обича допълнителни неприятни изненади след вече претърпян инцидент.

Капацитетът на картата с памет определено е първото нещо, на което купувачите обръщат внимание. Разбира се, че карта с повече памет е по-добрият избор, но предвид нуждите на видеорегистраторите 256 GB памет са достатъчни, за да може камерата да продължи да записва дори когато е в режим на паркиране (т. е. когато автомобилът просто стои неподвижен).

Имайте предвид, че картите записват в цикъл и всеки следващ запис отнема от живота на картата. Струва си да инвестирате в памет, която няма да се развали и да се износи, преди да е необходима. microSD картата Samsung Pro Endurance 256 GB може да записва до 140 160 часа кадри (с други думи — 16 години). Това е със 17% повече от картите, предлагани от други известни марки.

Недостигът на място на такава карта не би трябвало да е проблем. Останалите ѝ параметри също така гарантират избягването на неприятностите, с които може да се сблъска потребител на карти с памет, които не са предназначени за видеорегистратори. Скоростта на запис също е важна. В днешно време стандартният видеорегистратор разполага с битрейт (скорост на предаване на данни) от около 20 Mbps. Гореспоменатата ProEndurance може да се похвали с битрейт от 40 Mbps — два пъти повече от капацитета на автомобилните камери. Самото устройство би трябвало да издържи години, тъй като е устойчиво на удари, вода, екстремни температури и внезапни температурни промени. Допълнителната скорост на запис ще бъде достатъчна дори за нови модели камери, които може да се появят през следващите години.

Имайте предвид обаче, че предпазливостта на пътя е от първостепенно значение по време на пролетните почивки. Камерите с най-добрите microSD карти могат просто да намалят стреса в екстремни ситуации. Струва си да ги имате, но най-важното е да не забравяте да шофирате внимателно.

Приятно пътуване!

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR