27 април, 2024

Според доклад на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas около 3900 души, работещи в базирани в САЩ компании, са загубили работата си заради изкуствения интелект само през месец май, съобщава The Week.

Според доклада водещата причина за съкращенията са пазарните и икономически условия. Сред другите причини са намаляването на разходите, преструктурирането и изкуственият интелект. 46 900 души са били съкратени през тази година без компаниите да конкретизират причина за това.

Само през май американските работодатели са съкратили 80 089 души. Това е с 287% повече в сравнение със същия месец на миналата година, когато компаниите обявиха 20 712 съкращения. Това е най-високото съкращение на работни места за периода януари-май от 2020 г. насам, когато бяха съкратени 1 414 828 души.

Технологичният сектор е с най-много съкращения тази година, следван от сектора на търговията на дребно, автомобилния сектор и финансовите фирми.

Според Business Insider това е първият случай, в който изкуственият интелект е включен като причина за съкращаване на работни места. От Challenger, Gray & Christmas очакват тази тенденция да продължи, въпреки че някои от компаниите все още не желаят да признаят, че съкращават своите служители и премахват длъжности заради изкуствения интелект.

Повече подробности около новината можете да прочетете на международното издание DevStyleR.ioThe Tech Sector with the Most Layoffs This Year

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR