18 април, 2024

На 23 април 2023 година се състоя празникът на Техническо училище “Електронни системи” към Технически университет – София в иновационен форум “Джон Атанасов”, София Тех Парк. Денят на отворените врати на ТУЕС, познат като TUES Fest, цели да запознае бъдещи туесари, любители на технологиите и родители с образователния модел и постиженията на нашето училище.

Тазгодишното издание на TUES Fest бе с мото “Unlock Your Potential”. Moтото олицетворява пътя, който извървяват учениците в ТУЕС.
Рекорден брой проекти – 129, изработени от 234 ученици, взеха участие в TUES Fest 2023, показващи прогреса на нашите ученици. Всички проекти можете да видите на сайта на събитието.

Специални гости на TUES FEST 2023 Unlock your potential бяха Европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и проф. д-н инж. Иван Кралов, ректор на ТУ-София!

Начало на събитието положи церемонията по откриването на TUES Fest 2023 Unlock Your Potential.

“Изключително съм щастлива в този хубава ден. Най-напред да поздравя нашите ученици – тези, които направиха това събитие възможно – участниците, организаторите, нашите завършили ученици – тези които са плода на нашия труд. Нашите преподаватели – тези хора, които са впрегнали воля, желание и амбиция, за да създадат от тези млади хора професионалисти, хора, които могат да мечтаят, могат да реализират и познават съвременните технологии. Вие сами ще се убедите в това днес на нашия празник, фестивала на постиженията на ТУЕС. И нека да кажем няколко думи за това училище. Тази година то ще празнува 35-годишен юбилей. Създадено още през 1988 година, то е възникнало като идея за интегриране на средно и висше образование. Училището е създадено в структурата на Техническия университет. Няма друго такова училище в България, което да реализира такъв успешен образователен модел, в който се интегрират усилията както на средното училище, така и на висшето училище на технически университет – София, така и на всички, които ни подкрепят – фирмите, компаниите от ИТ бизнеса. В последните няколко години всичко, което се случва в ТУЕС е благодарение на признанието и подкрепата на фирмите от ИТ бранша, и на нашите завършили туесари, които винаги остават наши, които подават ръка на училището, връщат се в него като преподаватели и като ръководители на дипломни проекти и тази симбиоза в усилията на тези хора и организации води до този уникален успех. Нашето училище и нашите ученици са изключително креативни, мислещи, развиващи собствените си идеи, но това е процес, който се случва трудно, затова нека да поздравим и младите хора, които искат да прекачат този праг и техните родители. Вземете правилните решения, защото е изключително важно в следващите 5 години дали това ще е бъдещето и професионалния път на вашето дете. Така че нека да пожелаем успех на всички – на тези, които ще представят ТУЕС в неговия блясък (нашите ученици), на тези, които ще се радват на успехите им. Добре дошли на хората, на гостите, които ще се забавлявам днес цял ден с нас и нашите проекти. Още веднъж на добър час на всички младежи, участници и организатори. Едно голямо браво – всички ние вярваме във вас!”

сподели доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет – София, по време на церемонията по откриването.

В програмата място намериха две дискусии, с цел да запознаят посетителите на TUES FEST 2023 с образователния модел на ТУЕС към ТУ-София от първо лице.

Първата дискусия бе с настоящи ученици от ТУЕС от всеки един випуск. Учениците, които взеха участие в лекцията бяха Владимир Демирев от 8 клас, Евгения Голубева от 9 клас, Чавдара Белева от 10 клас, Тихомир Гърменлиев от 11 клас, калоян Георгиев от 12 клас. Те говореха за това как ТУЕС им помага да отключат своя потенциал.

Втората дискусия се проведе с възпитаници на ТУЕС от различни випсуки. Участници в дискусията бяха Петък Кирков (1997), Теодора Йовчева (2020), Йоан Джелекарски (2022), Теодор Панайотов(2006) и Диана Балканска (1995). Те разказаха за това какво им е дал ТУЕС и как им е помогнал в по нататъшното им развитие.

Тази година, по време на TUES Fest, се възроди и TUES BattleBots, който се превръща в традиция. В него учениците от нашето училище изготвят бойни роботи, които се изправят един срещу друг, с помощта на преподавателите по вградени микрокомпютърни системи и АЗТУЕС.

TUES Fest 2023 ”Unlock your potential” се реализира благодарение на нашите спонсори и партньори:

Алфа спонсори – Appolica, Bosch Digital, Droxic, DXC Technology, Merkle, SAP, Stam Soft , TelebidPro, Telelink Business Services, Trading 212

Бета спонсори – Chaos Group, DevriX, IBM, MM Solutions, Neterra, Strypes Group, Yettel

Гама спонсори – Accedia, Astea solutions, CNsys, ITGix, Imperia Online, Nemetschek, Ocado Technology, Takeaway, Tumba Solutions.

Партньори на събитието са А1, София Тех Парк, Зайо Байо, Green Cherry, Pure Water, Aronia, Corporate Gifts, SmartCOM, Comet Electronics

Медийни партньори на събитието са БНТ, Инженер.бг, Кариери.бг, bTV, DevStyleR, TLL MediaОфициалният край на TUES Fest 2023 сложи вълнуващата церемония по награждаването на отборите, изпълнена с много награди и признание към работата на всички участници и проекти.

Наградата за най-добър BattleBot, връчена от Росен Витанов, преподавател по вградени микрокомпютърни системи, отиде при “Minotaur”.

Наградата “Любимец на публиката”, дадена на проекта, за който са гласували най-много хора, отиде при проект dogoino.

“Любимец на медиите” бе проектът с най-голямо социално значение, а именно ECCS.

На трето място в категория компютърни мрежи се класира TtT IoT Firewall. Проектът цели да създаде защитна система за всички IoT устройства в нашия дом, офис и други. Той прекарва интернет трафика на IoT устройствата през Raspberry pi и това позволява да спираме нежелан трафик по даден критерии.

Наградата връчи нашия невероятен директор доц. д-р инж. Стела Стефанова!

На трето място в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи се класира BelotCounter – автоматизиран брояч на карти за белот.

Наградата бе връчена от Росен Витанов, преподавател по вградени микрокомпютърни системи в нашето училище.

На трето място в категория софтуер се класира WiGlobe – социална уеб платформа за споделяне на пътешествия. Наградата връчи Теодор Панайотов, председател на Управителния Съвет на АЗТУЕС.

Наградите за второ място в трите категории връчи нашия специален гост проф. д-н инж. Иван Кралов, ректор на Технически университет – София, който специално уважи TUES Fest 2023 на неговия рожден ден.

На второ място в категория компютърни мрежи се класира Петър Марков с дипломната му работа за изграждане на корпоративна мрежа между два централни и три отдалечени офиса чрез трета фаза на Cisco протокола DMVPN.

На второ място в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи се класира проект Гласов контрол у дома -гласов контрол на електроуреди чрез Ардуино отдалечено през Интернет.

На второ място в категория Системно програмиране се класира проект SHUSH. Shush e анонимно чат-приложение, позволяващо да общувате с приятели и/или познати, без да се притеснявате, че е възможно изтичане на вашите лични данни към трети лица. За създаване и използване на акаунт ви трябва само парола, а съобщенията, които пращате, се криптират. Така никой няма да има достъп нито до Вашите данни нито до съобщенията Ви!

Наградите за победителите в трите категории връчи нашия специален гост Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Победител в категория компютърни мрежи е Иво Иванов. Проектът представлява симулация на мрежата на компания, която за свързаността между офисите си използва L2VPN и интернет услуги. Дипломната работа описва подробно процеса по проектиране, изграждане и анализиране на компютърна мрежа, спазвайки всички съвременни стандарти за изграждане на корпоративна мрежа.

Победител в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи е MECHKA. MECHKA е четирикрак робот създаден от екип Budget Dynamics. Той може да изпълнява различни функции. Има приложения в индустрията и образованието. Контролира се от мобилно приложение.

Победител в категория Системно програмиране е Beware. Beware е интерактивна обучителна платформа, която ви поставя на мястото на хакер, влязъл в чужд компютър. Вие трябва да изпълните серия от задачи, които показват какво може да се случи, ако не защитавате данните си достатъчно добре.

„Благодарим на всички, които присъстваха, че споделиха празника на нашето училище с нас. Благодарим на всички доброволци, преподаватели, предходни организатори и на менторите ни от АЗТУЕС, които ни помогнаха и се трудиха с нас, за да може TUES Fest 2023 “Unlock Your Potential” да просъществува и да го направим празника, който беше“

споделиха организаторите на събитието.

Смятате ли, че вашите данни са достатъчно добре защитени? Днес киберсигурността е част от нашето ежедневие, дори и да не разбираме това. Една система за сигурност е толкова силна, колкото е най-слабото ѝ място, а това почти винаги е човешкият фактор. Поради тази причина за сигурността е много важно правилното обучение на хората.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR