23 април, 2024

Компаниите не се интересуват от дипломи, а от умения. Това показва проучване, което DevStyleR стартира съвсем наскоро – Заплатите в #TECH сектора – TechPay Insights за 2023 година.

На въпроса “От значение ли е дипломата от ВУЗ или сертификатът от ИТ академия за нивото на заплащане в сектора?”, 52 % от участниците отговарят, че “Няма значение, защото компаниите не се интересуват”.

В проучването на DevStyleR “Заплатите в софтуерния бранш 2021” на подобен въпрос: “От значение ли е дипломата от ВУЗ или сертификатът от ИТ академия, за кариерното развитие в ИТ сектора?”, 40.2 % от анкетираните отговарят, че дипломата и сертификатите нямат значение, защото това, което е важно е умението. А 8.2 % в същото проучване пък смятат, че компаниите не се интересуват от дипломата и сертификатите.

На второ място в тазгодишното проучване 34 % от отговорилите посочват, че е “Добре е да имаш официален документ, че си завършил”.

Според данни от предишното проучване 33.2 % от участниците твърдят, че е добре да притежаваш официален документ, че си завършил.

На трето място 11% от анкетираните смятат, че дипломата и сертификатите са “От изключително значение”.

А резултатите от проучването “Заплатите в софтуерния бранш 2021” показват, че за 10.4 % от хората, взели участие в анкетата, дипломата и сертификатите са от изключително значението.

И като за финал, едва 3% от участниците в тазгодишната анкета избират да отбележат “Не мога да преценя”.

Подобен е и резултатът от проучването през 2021 година, в което 8 % от анкетираните също не могат да преценят.

Интересни са данните от проучването за област Габрово, които показват обратна гледна точка. Източник: TechPay Insights 2023

Единствено данните за област Габрово сочат, че дипломите от ВУЗ и частните академии се оценяват от ИТ професионалистите, участвали до момента в проучването, като важни за компаниите в сектора.

Междувременно, ако желаете да се включите в проучването за тази година “Заплатите в #TECH сектора – TechPay Insights”, може да попълните анкетата тук.

Ако желаете да се включите с коментар по някой/някои от въпросите от проучването или да изразите мнение по темата като цяло пишете ни на [email protected].

Ако искате да се включите в проучването, като осигурите подаръци за участниците разберете какви са условията тук.

Ако желаете да сте партньор на проучването и да сте сред първите, които ще имат достъп до актуалните данни за 2023-та година пишете ни на [email protected].

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR