23 април, 2024

Проведе се деветото издание на емблематичния за ТУЕС към ТУ – София хакатон, организиран от ученици за ученици Hack TUES в Иновационен форум “Джон Атанасов”, на територията на София Тех Парк в периода 8-11.03.2023 г.

Hack TUES 9 завърши на 11.03.2023 г, като в този ден отборите предадоха своите разработки.

Ученици от едно от най-престижните училища в страната – Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС, организираха единственото по рода си събитие, което се проведе в присъствен формат.

Алфа спонсори на събитието бяха Appolica, Bosch Digital, DXC Technology, Excitel Technology, Experian, M2M Services, SAP, StamSoft, Telelink Business Services, TelebidPro и Trading 212.

Сред Бета спонсорите бяха Accedia, Amusnet interactive, Chaos, Dreamix, LimeChain, Mentormate, MM solutions, Neterra, Progress, Sirma, Strypes Group, PaySafe и Yettel.

Гама спонсори на хакатона – Astea Solutions, Devrix, IBM, ITGix, Nemetschek и Takeaway.

Партньори на събитието бяха A1, София Тех Парк, Pure Water, Green Cherry, Hi pos и Aronia, SmartCOM и Comet Electronics, Harmonica.
А Медиен партньор бе DevStyler.

“Огромни са благодарностите ни за нашето неповторимо училище Технологично училище “Електронни системи” към ТУ – София за подкрепата, на АЗТУЕС неуморната работа с нас и менторство над целия екип. Без всички тях днес HackTUES нямаше да е същият.”

споделят организаторите на хакатона.

Програмата стартира на 08.03.2023 г. с церемония по откриването, която се излъчи на живо в канала на събитието в Youtube и може да гледате тук.

По време на нея се проведе дискусия, в която бе разкрита основната тема и нейните подтеми за тазгодишното издание. Тематичните лектори в дискусията бяха Петър Кирков, випуск 1997, Александър Цокев, випуск 1997 и Мартин Раков, випуск 2011 – специалисти в областта на темата на хакатона, а именно Security („Сигурност“).

По време на дискусията се засегнаха някои важни подтеми:

– Data security – защита на информация/данни, нежелани потребители.
– IoT/Smart home security – защита чрез и на Internet of Things система от нежелани инциденти.
– Physical security – защита на физическото измерение на света.
– Security by design – защита на всяка една разработка от грешки, неподходящо поведение и нежелан достъп до компонентите и.
– Sport security – как да предпазим спортуващи хора на професионално и любителско ниво от инциденти, травми и злополуки.

Участници бяха общо 281 ученици от всички класове, разпределени в 63 отбора. Всеки отбор има индивидуален ментор, който ги напътства и им помогна в генерирането и реализацията на техните идеи. Менторите са възпитаници на ТУЕС и/или част от екипа на авторитетни 31 ИТ компании, които подкрепиха това събитие.

За първи път тази година имаше и бонус ментор – Виктория Димитрова (випуск 2022 г.), която беше ментор по презентационни умения.
9-ти и 10-ти март бяха работните дни, в които участниците разработваха своите проекти.

Състезанието се състоя от 7 паралелни полуфинала, като от всеки от тях се излъчат по 2 от 9 отбора от пет членно жури.

Финалът бе оценяван от 12 членно жури, което излъчи победителите от 14 отбора.

Официалният край на Hack TUES 9 сложи вълнуващата церемония по награждаването на отборите, изпълнена с много награди и признание към работата на всички екипи. Вижте финалите и награждаващата церемония тук.

“Hack TUES е велик! Някои твърдят, че олимпийският принцип гласи „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. В този дух премина организацията на емблематичния за ТУЕС ученически хакатон, организиран от ученици за ученици – Hack TUES S. За мен винаги е чест и удоволствие да работя с и за организационния екип на емблематичния за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици! Аз съм човекът, който знае и си дава сметка колко усилия, трансформации, проблем – решения ситуации стоят зад подготовката и изпълнението на това уникално за училището ни, за общността ни и за цялата ИКТ индустрия събитие! Винаги съм казвала, че младите хора не са бъдещето ни, те са нашето настояще, а в лицето на организационният екип на Hack TUES S и в лицето на всички 281 участници и 18 доброволци, то е усмихнато, можещо и светло! Продължаваме смело и отговорно напред!”

сподели изпълнителният директор на АЗТУЕС и ментор на организационния екип на HackTUES 9 – Кирилка Ангелова

Раздаването на наградите започна с партньорите на събитието, а именно с А1 България. Техният представител Васил Нейчев връчи наградата на отбор 4090.

За поредна година Comet Electronics връчиха наградата за Най-добър Embedded проект. Те наградиха отбор Zaloopenite.

София Тех Парк връчиха награда на отбор 443!

Връчването на наградите от гама спонсорите на събитието:

– Astea Solutions, като тяхната награда беше дадена на отбор 4090.

– Следващата награда бе връчена от DevriX на отбор Първолаците.

– Виолета Каранчева-Цветанова, представител на IBM, връчи наградата на отбор 120 metra.

– ITGiX наградиха “team_name” undefined, като наградата им връчи Мария Ерова!

– Наградата на Nemetschek беше дадена на отбор ChechnyaStoneLifters.

– Георги Велев връчи наградата на Takeaway на отбор Баладжинатор.

След гама спонсорите, продължи награждаването на бета спонсорите:

– Първи от тях връчиха награда Accedia, като те наградиха отбор 113.

– Последваха Amusnet Interactive и техният представител Филип Батоев. Те отлъчиха награда на отбор 120 metra.

– Еми връчи наградата на Chaos Group на Жълта картина с котка.

– MentorMate възнаградиха усилията на отбор Кехлибаровци.

– MM solutions присъдиха своята награда на AAP. Техен представител бе Ангел Чолаков.

– Наградата на Neterra връчи Еми на отбор S.I.M.P.

– След тях Георги от организационния екип връчи наградата на Progress на отбор False Positive.

– Йоана Атанасова даде наградата на Sirma Solutions на отбор cow power noobies.

– Strypes Group отсъдиха своята награда на Cope overflow.

– Деница Сотирова връчи специалната награда на Yettel на отбор Unlocked isolation.

Последни от спонсорите, които награждаваха отбори, са алфа спонсорите:

– Наградата на Appolica, връчена от Деян Геновски, отиде при отбор the chu.

– Bosch Digital дадоха две специални награди, а именно на отбори 443 и 6rek. Техни представители бяха Огнян Барух и Габриела Йончева.

– DXC technology дадоха своята награда на отбор Sector C. Техен представител беше Мариан Христов.

– Excitel technology наградиха отбор Жълта картина с котка. Техен представител бе Пламен Барух.

– Мария Каменова връчи наградата на Experian на отбор Exotic whip.

– M2M services и техния представител Йордан Камбуров наградиха цели четири отбора, именно на 113, 120 metra, 443, StanaGrеshka.

– Александър Мицев връчи наградата на SAP на отбор AdvancedBegginersGuide.

– Калина Вълева, част от миналогодишния организационен екип на HackTUES Infinty и TUES Fest 2023, връчи награда от името на StamSoft на отбор Екзотичните.

– TelebidPro отлъчиха две награди за отбори TtT и Баладжинатор.

– Йордан Йорданов, представител на TBS, награди отбор TtT.

– Trading 212, с представител на Ивайло Арнаудов, част от първия организационен екип на HackTUES, дадоха своята награда на отбор False Positive.

“Скъпи млади колеги от ТУЕС, уважаема г-жо директор, уважаеми ментори, уважаеми представители на бизнеса. Днес е истински празник за Технически университет – София, естествено и за ТУЕС, защото всички вие сте победители, всички ние сме победители. С това, което виждаме, аз съм обеден, че нашето общество може да бъде сигурно в бъдещия си технически елит. Искам да ви пожелая да продължите да мечтаете, но също така и през целия си живот да се стремите, млади колеги, да претворите своите мечти в реалност. Разбира се пожелавам си да дойдете студенти в Технически университет – София или в други добри университети. Наред с работата и задачите да не забравяте как започва студентския химн: “Да се веселим докато сме млади”. Желая ви успех”,

сподели доц. дн инж. Иван Кралов – ректор на Технически университет – София, по време на церемонията по закриване на HackTUES 9.

Победителите на HackTUES Security:

– Третото място, връчено от миналогодишният организационен екип – HackTUES Infinity, отиде при отбор “Баладжинатор”. Техният проект има за цел да даде в реално време състоянието на пътната настилка по пътищата.

– На второ място се класира отбор “False Positive”. Те създадоха уеб приложение, което поставя потребителя на мястото на хакер, успял да влезе в чужд компютър. Целта му е да изпълни серия от задачи, например да открадне паролата за имейла на собственика на лаптопа, за да разбере какво може да се случи и с неговия компютър, ако не защитава данните си достатъчно добре. Всяка такава задача завършва със страница за изводи.

“Всички, които участваха в хакатона са победители! Всички вие сте постигнали някаква цел и ние сме щастливи, че сме могли да ви помогнем в този път. Бъдете все така креативни, бъдете все така успешни, раждащи идеи, постигащи мечтите си. Това е адресирано до всички вас ”,

сподели доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, на церемонията по закриване на HackTUES 9.

Победител в HackTUES Security е отбор 4090! Те създадоха PhishMe. PhishMe е система за генериране на phishing атаки вътрешно в дадена организация, която има възможност да имитира речта на конкретни лица от организацията на 2 нива на разговор – официален и неофициален, както и на различни теми, посредством модел за обработка на естествени езици и анализ на предходна комуникация. PhishMe включва дубликатор на статични и динамични уеб приложения с цел фалшификация на формуляри за събиране на данни, динамично редактиране на и статистика за изпратените и успешните атаки. Целта е вътрешна оценка на подготовката на служителите за справяне с phishing атаки с цел превенция на изтичане на конфиденциални данни както и анализиране на нуждата от обучение.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR