24 април, 2024

Набирането на разработчици с подходящи умения остава най-голямото предизвикателство за 2023 г., според новото проучване Reveal, проведено сред 2228 разработчици на софтуер и ИТ специалисти, публикувано от Infragistics, съобщава Developer.

Повече от една трета от анкетираните (37,5 %) посочват, че ще продължат да имат проблеми с намирането на квалифицирани разработчици през 2023 г., като DevOps Engineer, Data Analytics Developer и IT Security Engineer са определени като най-трудните за запълване работни места.

Въпреки че почти всички разработчици (88,8%) работят с дизайнер или екип от дизайнери, почти половината от времето на разработчика (43,4%) се изразходва за програмиране на приложението, установи проучването. Липсата на квалифицирани разработчици се решава чрез използването на инструменти с ниско ниво на програмиране или без в три четвърти (76,8 %) от организациите.

“Индустрията продължава да се сблъсква с трудности при попълването на позициите за квалифицирани разработчици на софтуер, докато се надпреварваме да дигитализираме света на бизнеса. Организациите се обръщат към нови решения, като например инструментите за нисък код/без код, които изискват малко или никакво предварително ръчно програмиране, за да се справят с недостатъчните умения, да решават проблеми и да пестят пари”,

заявява Кейси Макгиган, продуктов мениджър на Reveal и Slingshot в Infragistics.

Други ключови проблеми през 2023 г. са затрудненията в комуникацията и сътрудничеството в отдалечени и хибридни екипи. Сега, когато много организации са преминали към отдалечени/хибридни екипи и са намалили физическото си присъствие, като само 18,6 % от разработчиците на софтуер и ИТ специалистите работят изцяло на място, възникват трудности при комуникацията и сътрудничеството с членовете на екипа в новата цифрова среда.

Повече подробности около проучването можете да прочетете на международното издание DevStyleR.IO Survey: shortage of programmers – the main challenge this year

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR