20 април, 2024

Международният научен фестивал FISSION 2023 стартира на 24 март за осми пореден път. Събитието ще се състои в учебния комплекс на Американския колеж в София.

Участниците във FISSION са ученически отбори от около 30 български и международни училища от 5-и до 12-и клас. Учениците представят изобретения и прототипи в областта на роботиката, програмирането, изкуствения интелект, екологията, космологията, физиката и химията. През деня се провеждат занимателни дейности, като обиколки на училището, работилници, обща среща на ръководителите на отборите и други. В края на събитието се обявяват и награждават победителите и участниците.

„Нашата цел е да провокираме учениците да изнесат знанията си извън класната стая. Искаме да предизвикаме техния творчески заряд, докато изследват практическите приложения на теоретичната наука. Също така се стремим да обединим ученици от различни държави и с различни научни интереси и да създадем общност от амбициозни млади учени. Онлайн форматът тази година ще даде възможност за включване на участници от цял свят, като ще се осъществи пряка комуникация между участниците и журито”,

споделят организаторите на събитието.

Общият брой на участниците е 77 ученици от 6 държави с 59 проекта, които ще бъдат оценени от десетчленно жури. Журито предвижда да раздаде 8 награди в категория „Най-добър проект” и също толкова награди за почетно споменаване. Освен това ще бъде връчена и награда на публиката, а един от гостите ще изнесе увлекателна презентация.

Спонсори на събитието са Нов български университет, Фондация „Америка за България”, Фондация за модерно образование, Фондът за ученически дейности на Американския колеж в София.

Медиен партньор на фестивала е DevStyleR.

Допълнителна информация може да получите на сайта на фестивала и в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Защо FISSION?
– Създаване на интерес у младите ученици към науката.
– Подпомага учениците да придобият състезателен опит във всички научни сфери като независими участници.
– Съревнование с чуждестранни ученици.
– Демонстриране на това, че науката означава сътрудничество и връзка.
– Дава възможност на младите изследователи да добавят научна дейност в своето портфолио.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR