29 април, 2024

Според федералния закон Google очевидно е бил задължен да съхранява записи на писмен текст.

Министерството на правосъдието обвинява екипа на Google, че рутинно е унищожавал вътрешните чатове за съобщения, които компанията е длъжна да съхранява съгласно федералните правила за целите на антитръстово съдебно дело.

Google се сблъсква не с едно, а с няколко такива дела, заведени от Министерството на правосъдието и няколко щата. Този конкретен случай се отнася до съдебното дело, което министерството заведе още през 2020 г. за “незаконно поддържане на монополи” около търсенето и свързаните с него реклами, написаха Engadget по темата.

В подаденото от Министерството на правосъдието заявление се казва, че служителите на компанията обикновено са използвали своя вътрешен чат, който е бил настроен да изтрива историята на всеки 24 часа, за да обсъждат “съществени и чувствителни бизнес въпроси”.

Google обаче отрича твърденията на Министерството на правосъдието. Говорител заяви пред The Wall Street Journal:

“Нашите екипи съвестно работят от години, за да отговорят на запитванията и съдебните дела. Всъщност само по това дело сме представили над 4 милиона документа, а на регулаторните органи по целия свят – още милиони.”

Очевидно агенцията е очаквала Google да промени настройката на историята на чата през 2019 г., когато компанията “разумно е очаквала [съдебния] спор”, но е оставила решението на отделните служители. Само няколко души от екипа са сметнали, че техните чат истории са от значение за делото и са запазили своите за съда, а Google продължи да изтрива чатовете на повечето хора дори след завеждането на делото.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR