27 април, 2024

Наближава единственият хакатон в България, организиран от ученици за ученици, а именно HackTUES 9. Това е едно от най–очакваните събития на годината и за Технологично училище “Електронни системи” към ТУ-София.

Деветото издание на емблематичния за ТУЕС хакатон ще се проведе от 8 до 11 март в присъствен формат на територията на форум “Джон Атанасов” в София Тех Парк.

За тези от вас, които очакват с нетърпение да се включат, регистрацията за участие отваря на 8 февруари на сайта на HackTUES 9 – https://hacktues.bg/. Още същия ден ще се отвори и дискорд сървъра за записалите се на хакатона.

Организационният екип на тазгодишното издание на хакатон е рекорден брой – наброяващ цели 15 развълнувани и ентусиазирани ученици – 14 единадесетокласници и една десетокласничка. Екипът, отговорен за организирането на това събитие е под менторството на екипа на АЗТУЕС.

Организаторите на събитието очакват 60 отбора, които ще вземат участие в емблематичния за ТУЕС към ТУ София хакатон, организиран от ученици за ученици. Младите ИТ специалисти ще имат възможността да работят с професионалисти от 30 ИТ компании, както и със завършили туесари. Всички те ще бъдат в ролята на ментори на отборите, като всеки отбор ще има негов ментор, който ще му помага и напътства в процеса на работа.

Откриващата церемония ще се проведе на 8-ми март, когато ще се разкрие и темата на тазгодишното издание на хакатона. След церемонията ще се проведе и специално организирана лекция. Тя цели подпомагането участниците при генерирането на идеята им и търсенето на проблеми и техните решения.

Преди старта на събитието са подготвени и няколко уъркшопа. Тяхната цел е да запознаят участниците с различни технологии и с методи за по-ефективна работа при разработка на проект и идея. Уъркшопите ще са със следните теми: “HackTUES – в какво се забърках и презентационни умения”, “Git && GitHub”, “Как да генериране идея и работа в екип, както и с ментор”.

Вече шест месеца, организаторите се сблъскват с много предизвикателства, но благодарение на неуморната им работа и подкрепата на ТУЕС и менторството АЗТУЕС те успешно ги преодоляват. Пътя на сплотяването, организирането на работата и нейното изпълнение е дълъг, но благодарение на ментора им от АЗТУЕС Кирилка Ангелова и на миналогодишния организационен екип на хакатона, те го извървяха.

Полуфиналите (предвиждат се 6 паралелни полуфинала) и финала ще се проведат на 11 март. Участниците ще представят своите проекти пред жури, което е съставено от изявени ИТ специалисти, както и преподаватели и бивши възпитаници на ТУЕС, факт който за пореден път утвърждава силата на туесарската общност, както и връзката между училището и ИТ бранша.

Алфа спонсори на събитието са Appolica, Bosch Digital, DXC Technology, Excitel Technology, Experian, M2M Services, SAP, StamSoft, TBS, TelebidPro, Trading 212.

Бета спонсори на хакатона са Accedia, Amusnet, Chaos, Dreamix, LimeChain, Mentormate, MM sol, Neterra, Progress, Sirma, Strypes, PaySafe, Yettel.

Гама спонсори са компаниите Astea, Devrix, IBM, ITGix, Nemetcheck.

Тазгодишните партньори на HackTUES 9 са А1, Corporate Gifts, Sofia Tech Park, Pure Water, Multivisia, Hi pos, Aronia, SmartCOM, Comet Electronics.

Можете да следите случващото се покрай събитието, както и всички новости около него в социалните мрежи Linkedin, Facebook, Instagram и на сайта на Hack TUES.

За контакт:
1. Кирилка Ангелова, Асоциация на завършилите ТУЕС – тел. 0884 261 159; [email protected]

2. Ангел Николов, отговорник PR и комуникации на Hack TUES – тел. 088 734 6056; [email protected]

3. Пламена Георгиева, отговорник PR и комуникации на HackTUES – тел. 087 754 0545; [email protected]

4. Надежда Георгиева, координатор на организационния екип – тел. 087 868 3198; [email protected]

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR