20 април, 2024

Иван Димитров е Senior System Architect Pre-Sales в Scalefocus. Той обича работата в екип и непринудените разговори в почивките. Притежава неизчерпаемо любопитство и донякъде положителна педантичност. Обича разнообразието, което да провокира проучването на нови области. Трите думи, с които колегите му го описват са полагащ солидни основи.

Кого номинирате за „Developer на фокус“? 

Иван Димитров, Scalefocus, Senior System Architect Pre-Sales.

Каква е причината да го номинирате?

Ключов е при започване на работа с новите ни големи и значими акаунти, при които имаме комплексни задачи за решаване.

Опишете неговите професионални качества.

Ако трябва да използвам няколко думи те биха били неизчерпаемо любопитство и донякъде положителна педантичност. Трудно се фокусира върху рутинни задачи, освен ако целта не е да се направят по-добре от нужното. Обича разнообразието, което да провокира проучването на нови области.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Различни отличия от вътрешни инициативи.

Разкажете ни повече за него като личност.

Обича работата в екип и непринудените разговори в почивките. Не е от най-лесните събеседници при работни спорове, но в повечето случаи това води до намирането на обща позиция по конкретния казус.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Денят започва с… кафе. Добре извлеченото кафе, смесено с правилно разпенено мляко полага перфектно начало дори и на доста предизвикателен ден. Следва най-досадната част – отхвърлянето на дребните задачи като преглеждане и сортиране на непрочетената кореспонденция, попълване на бързи справки от всякакво естество, за да може деня да продължи с планиране на основните задачи. Останалото е потапяне в изпълнението.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Казусите са най-различни, но основно в областта на системната архитектура. Може би най-голямото предизвикателство на тази област е размитите граници към бизнес анализа от една страна и към софтуерната архитектура от друга. Често му се налага да стъпва в по-малко познати води, което го провокира постоянно да научава нови неща.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Това е може би най-приятната част от работата в голяма компания. Иван казва, че е удоволствие да допринася, дори малко, за развитието на друг, без негативите при формалното обучение.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Полагащ солидни основи.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Участва в инициативи за споделяне на опит в компанията и извън нея.

Какви са хобитата му?

Един от недостатъците да превърнеш хобито в работа е, че то престава да бъде хоби Все пак е успял да запази фотографията и електрониката на хоби ниво.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Обича рок музика, но в работна среда предпочита нещо по-неангажиращо, като джаз.

Интересува ли се от гейминг?

Никога не е имал търпението да се впусне да играе истински. Преди години, когато е имал достатъчно свободно време, предпочитал да гледа отстрани как някой достатъчно добър играе.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Като цяло Android, въпреки че напоследък е все по-склонен да премине на тъмната страна. Не харесва концепцията една компания, та била тя и Apple, да му казва какво е добро за него, но също така смята че iOS е по-добрият избор за хора, които са готови да платят цената за устройство без да инвестират време да го настройват по най-добрия начин.

Какъв е стилът му? (на обличане, характер и др.)

Предпочита елегантно/небрежен стил на обличане – удобно, но не чак спортно.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Преминал е през различни езици и среди, като най-голям опит има със C++, но напоследък прибягва основно до Python.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR