19 април, 2024

Гергана Шопова е Senior Software Consultant в Accedia. Тя притежава задълбочени познания и умения за работа както с широко разпростанени, така и с навлизащи технологии. Опортюнист е точното определение за нея – вместо да търси проблем в решението, търси решение на проблема и демонстрира проактивност при разрешаването на различни казуси. Позитивна, отдадена и предприемчива – това са трите думи, с които колегите ѝ я описват.

Кого номинирате за „Developer на фокус“? 

Гергана Шопова, Senior Software Consultant в Accedia

Каква е причината да я номинирате?

Гери е едно от най-разпознаваемите лица в Аксидиа. Тя взема участие в организацията на различни инициативи, мотивирана е да учи и да се развива и може да се каже, че е душата на компанията на партита и тиймбилдинг събирания.

Опишете нейните професионални качества.

На първо място, Гери е страхотен професионалист, на когото може да се разчита. Тя притежава задълбочени познания и умения за работа както с широко разпростанени, така и с навлизащи технологии. Опортюнист е точното определение за нея – вместо да търси проблем в решението, търси решение на проблема и демонстрира проактивност при разрешаването на различни казуси.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Наскоро Гери придоби сертификат на Microsoft за Azure Data Engineer, а миналата година представи пред DEV.BG общността темата за интегриране на данни, използвайки облачни услуги.

Преди няколко месеца тя взе участие и в Datathon, организиран от Data Science Society, като поставената задача беше да се предвиди цената на дадено NFT на база на данни за търговията на NFT-та, предоставени от криптобанка. Гери и нейният екип спечелиха специална награда от Община София за модела, който представиха.

Разкажете ни повече за нея като личност.

По характер тя е комуникативен човек с позитивна нагласа. Лесно се сработва с колегите, но и успява да работи ефективно самостоятелно. Борбена, любопитна и не на последно място – отговорна. Гери е не само всеотдайна в работата си, но и умее да се забавлява.

Можете ли да опишете как протича нейният работен ден?

Денят на Гери започва, като преглежда имейлите, задачите и срещите, които ѝ предстоят и си съставя график, по който се движи през деня. След това се отправя към rooftop бара на Аксидиа за кафе, фреш или и двете. Захваща се със същинската част – писане на код, daily срещи, комуникация с клиенти и менториране на по-младши колеги. Не пропуска да отдели време и за обучения и надграждане. Обича да прекарва време в офиса и след работа. Най-често ще я откриете фокусирана пред playstation-а да играе Mortal Kombat или Rocket League с колеги.

Какви са предизвикателствата пред нея? По какви проекти работи?

Гери работи по няколко проекта с разнообразни предизвикателства. Един от тях е свързан с мигрирането на DWH решение от on-premise услуги в Azure Cloud. От една страна трябва да се изработи облачна архитектура, която да отговаря на нуждите на клиента, а от друга – да се вземат предвид и разходите за облачни услуги, като това налага прецизно планиране и подготовка.

Освен това изискванията на клиента се променят динамично в процеса на работа, което налага търпение и адаптация към текущата ситуация. Много често се изправя пред предизвикателства, които изискват търсене на ‘outside of the box’ решения, както и добро ниво на комуникация с другите членове на екипа.

Случва ли й се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Да, като Senior Software Consultant в Аксидиа работата на Гери включва постоянно обучение на новите колеги в екипа. Също така тя организира и вътрешни Knowledge Transfer Sessions, които дават информация за основните услуги за миграция на данни в Azure, а материалите от обученията са достъпни за ползване от новозапочналите колеги в екипа. Освен това Гери няколко пъти е била ментор на новостартиращи колеги в Аксидиа, като им помага да се интегрират по-добре в проекта, дава им обратна връзка за тяхната работа и следи прогреса им през първите 3 месеца в Аксидиа.

Ако трябва да я опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Позитивна, отдадена, предприемчива.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Да, Гери активно участва във вътрешните инициативи на Аксидиа. За трета поредна година тя участва в центъра за разработка на иновации на Accedia – IDC, който цели да насърчи колегите да намерят съмишленици, формират екип и да работят върху собствена идея за софтуерно решение на даден проблем.

Първото й участие в IDC беше като Product Owner на мобилното приложение „GoOnWheels“. Tо цели да помогне на хора със затруднена подвижност да изберат възможно най-достъпния за тях маршрут при организиране на своите ежедневни задачи. Освен карта, която маркира достъпните обекти в София, то ще играе ролята и на социална платформа за хора, които споделят едни и същи  затруднения.

В сезон 6 на IDC Гери беше като ментор на екипите и отговорностите ѝ включваха следене на процеса, оценка на Sprint Review-тата на екипите, както и напътствия относно избора на технологии, функционалности и планиране на спринтовете.

Тази година тя участва като Database Developer в екип, който разработва платформа за разделно събиране на отпадъци. Проектът ще има за цел да информира относно възможностите за рециклиране на различни видове отпадъци, както и кои са най-удобните за направата на това места.

Освен това Гери се включва и в спортните инициативи на компанията като например самостоятелни и отборни участия в маратони.

Не на последно място през есента на 2022-а Гери организира благотворителен Mortal Kombat турнир, който се проведе измежду хората в Аксидиа, а събраните средства от турнира бяха дарени в помощ на пострадалите при наводненията в Карловско. Това не само допринесе за повишаването на спортния дух, но и успяхме да направим добро като екип.

Какви са хобитата й?

Гери обича да разпуска активно, като зимата кара сноуборд, а през лятото обича да къмпингува и да гребе с каяк около различни дестинации. Предимството на дистанционната работа в Аксидиа е, че позволява колегите да съчетават техните професионални и лични интереси.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Гери обича да слуша музика, която отразява настроенията й. Любимият  й. жанр е хип-хоп, като от няколко години вече тренира такъв стил танци. В свободното си време обича да пътува и да купонясва с приятели.

Интересува ли се от гейминг?

Да, Гери е запален геймър. Организирането на вътрешния Mortal Combat Tournament с благотворителна кауза и разпускането след работа чрез видео игри с колеги го доказват.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Макар дълги години да е била фен на Android, след като започва работа в Аксидиа, колегите ѝ я убеждават в предимствата на iOS. В момента тя използва операционната система на Apple, защото е по-сигурна и по-малко податлива на хакерски атаки.

Какъв е стилът й? (на обличане, характер и др.)

Гери стана победител в категорията “Fashionista” във вътрешните End of Year Awards на Аксидиа, което само по себе си говори за нейния отличителен стил.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от нея?

Основните езици за програмиране, които използва, са SQL, Power Query, C#, Python, R, Shell и MDX. Нейните интереси са предимно в сферата на Machine Learning и Artificial Intelligence.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с нея?

Миналото лято група колеги, включително Гери като авантюрист и почитател на дигиталното номадство, си организират workation в Гърция. На връщане на границата в 02:00 часа сутринта ги очаква сериозно задръстване. Докато чакат, решават да поиграят волейбол, докато слушат музика и така времето минава по-бързо.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR