25 април, 2024

Станислав Белев е Senior System Architect в Scalefocus. При Станислав личностните качества са основата на професионалните. Упоритостта, спокойствието, способността да учи бързо и да комбинира наученото с практиките, които вече има, всъщност са основата на това да бъде толкова добър в работата си. “Пише с код” са трите думи, с които колегите му го описват.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?
Станислав Белев, Senior System Architect в Scalefocus.

Каква е причината да го номинирате?
Станислав е дългогодишна част от компанията и е един от Java колегите ни с най-много опит – близо 20 години. Експертизата му се простира в разнообразни технологии, а максимата, която следва е “KISS – Keep it simple stupid”, именно защото опитът го е научил, че няма нужда да се губи време в ненужни усложнения на процесите. Приносът му за компанията е солиден.

Опишете неговите професионални качества.
При Станислав личностните качества са основата на професионалните. Упоритостта, спокойствието, способността да учи бързо и да комбинира наученото с практиките, които вече има, всъщност са основата на това да бъде толкова добър в работата си. Компютрите са го впечатлявали още от дете, после ги превръща в хоби, а в тийнейджърските си години се вслушва в съвета на господин Конфуций и разбра, че може да превърна хобито си в работа, с която да генерира средства, за да развива… хобито си.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
Към момента заема driver ролята на наша вътрешна инициатива, която има за цел да улеснява разработката на приложения. Това отново ни връща към основното качество на Станислав – оптимизирането на процеси. Към отличителните му личност умения спада колаборативността му и отзивчивостта, която проявява винаги и към всеки, който се допита за съвет или помощ.

Разкажете ни повече за него като личност.
С една дума: интроверт. Истина е, че е спокойна личност. Уважава личното си пространство, което го е научило да уважава чуждото такова. Не държи да е център на внимание, но има познания в различни сфери и теми, и може да участва във всеки разговор, да се впише във всякаква компания, ако това представлява интерес за него самия. Изградил е личност, около която е приятно и забавно. Или поне така смятаме ние, приятелите му (но повечето сме програмисти, така че мнението ни може и да е субективно.)

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Казва, че няма конкретна рутина, която спазва. Работата, която извършва е интелектуална, а не техническа и тя не познава фиксираното работно време или дните от седмицата. Когато има проблем за решаване, не може да го остави, докато не го реши. Ако съответният проблем му е много интересен се случва и да не спи. Използва част от почивните дни и празниците като удобен момент, за да свърши работа без да го разсейват неща като мейли и работни срещи.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Към момента създава набор от инструменти, целта на които е да се спестят много писане на излишен код от страна на девелопърите. Предизвикателството е главно в това да убеди хората, че си заслужава да ползват тези инструменти, защото те пестят време и ресурси.

 

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Чат клиентът му винаги е отворен и е на линия за всеки, които има нужда от помощ, съвет или неговия опит. Едни от най-хубавите моменти на работата в екип са именно тези ситуации, в които в процеса на решаване на нечий работен проблем, се включат и няколко бири.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Пише с код.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
Взима участие в тези инициативи, които „задоволяват“ нуждата му от комуникация с хората около него, дават му възможност да ги опознае в естествената им светлина или го предизвикват по някакъв начин. Смята, че винаги е добра идея да седнеш с колеги на по бира/ питие, защото хората се отпускат повече в неформална среда.

Какви са хобитата му?
Превръща в хоби всичко, което предизвиква интелекта му. Писането на код – хоби. Четенето на книги – хоби. Гейминг – хоби. „Ръчкане“ на хардуер – хоби. Опитва се да спортува, но това не е точно хоби, защото е ограничено от възможностите на тялото му или поне така твърди самият той.

Каква музика слуша? Как се забавлява?
Слуша Metal, в повечето му разновидности. От музикалните му предпочитания са инспирирани и начините му на забавление – концерти, фестове.
В последно време към забавленията слага и пътуванията със семейството и приятелите.

Интересува ли се от гейминг?
Геймингът заема основно място в неговия живот (за ужас на съпругата му). Голяма част от уменията му за reverse engineering дължи на гейминга. Влага сериозни усилия, както във всяко нещо, което му пленява въображението.
Регулярно играе и печели срещи със световни шампиони в Hearthstone. Държал е световни рекорди в World of Warcraft. Към момента се е ориентирал към Playstation, защото игрите, които играе там изискват по-малко от времето му.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
Андроид. Никога не е харесвал цялостната концепция на Apple-ския софтуер. Цитираме го „Имат чудесни неща, но като пълен пакет – не, благодаря. Трябва ми само да отворя Finder-а и веднага се сещам защо съм зачеркнал Apple.“

Какъв е стилът му?
Ако има стил „удобен“ – то това е неговият. Не се вълнува особено от външността. Грижи се да изглежда лицеприятно за себе си и околните, но най-важно е да му е удобно. Гардеробът му е съставен предимно от дрехи, които по някакъв начин са свързани с нещата, които харесва, било то музика, игри, книги или филми. Ако трябва да се определи с някоя модерна класификация, би влязъл в графата geek.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
Езиците за програмиране за просто инструменти. Използва този, който е най-удобен за конкретната задача, която има пред себе си в дадения момент.

За Станислав не е лесно да се разказва, особено след 20 години опит. Него човек трябва да го види, защото всяка среща е интересна случка.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR