26 април, 2024

Съвременните технологии разполагат с много езици за програмиране. Но въпросът е кой от тях е най-подходящ за един специалист по данни? Днес ще разгледаме повече подробности около двата популярни сред ИТ средите езика за програмиране, а именно Python и Julia, представени от Analytics Insight.

Python vs Julia

Julia е многопарадигмен, предимно функционален език за програмиране, създаден за машинно обучение и статистическо програмиране. Python е друг многопарадигмен език за програмиране, който се използва за машинно обучение, въпреки че като цяло Python се счита за обектно-ориентиран.

Новият шум в ИТ сектора – ще затихне ли скоро? 

От друга страна, Julia се основава повече на функционалната парадигма. Този език е нов шум в ИТ сектора, въпреки че датира още от 2012г. и е признат най-вече заради скоростта си. Набира все по-голяма популярност сред учените, занимаващи се с данни.

Въпросът

Python срещу Julia: кой език за програмиране трябва да изучават специалистите по данни през 2023 г.?

Кой от двата езика е по-подходящ, както и повече подробности около новината можете да прочетете на международното издание DevStyleR.IOPython vs Julia: Which is better for data professionals?

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR