19 април, 2024

Компанията „MYX“ е един от големите победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022“. Тя бе наградена с почетна статуетка в категорията „Пазарно лидерство“, заради реализираните от нея цялостни решения за създаване на прецизни „3D дигитални двойници“ на физически обекти.

MYX е софтуерна компания с цялостни решения за създаване на прецизни 3D дигитални двойници на физически обекти, получени чрез комбиниране на данни от дронове, LiDAR системи, камери и смартфони.

Друг отличил се участник бе и компанията „Ню Енерджи Корпорация“, която бе избрана за победител в категорията “Зелена иновация”.

Отличията във всичките седем категории от надпреварата бяха връчени от изпълнителния директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на Националния иновационен форум „Иновации в подкрепа на дигитален и зелен преход“.

Осемнадесетото издание на събитието е организирано от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и е подкрепено от Президента на Република България Румен Радев.

„Обществото ни се гордее с добрия темп на развитие на българската npeдприемаческа стартъп екосистема, осигуряваща 20% от общия пазар на работни места в Югоизточна Европа – с всички предпоставки за ръст, която доказва потенциала на младите”,

заявява Румен Радев.

“Заедно осъзнаваме, че комплексните резултати за иновационната система показват пропуски и слабости, които страната ни е проявила в предходния програмен период. Днес, повече от всякога, за да излезем от състоянието на плахи иноватори, имаме задължението да действаме – умно, с визия, на всички нива и с всички сили”,

продължи той.

Част от компаниите, участвали в конкурса също получиха своите признания – „Тед Бед“ ЕАД спечели в категорията „Иновация за качество на живот”. „Ай Си Би Ем“ ООД грабна награда за “Иновативно новостартирало предприятие”. „Агровар СС“ ООД е победител в категория „Дигитална трансформация“. „Ники Ротор Авиейшън“ ООД пък победи в категория „„Иновация в креативните индустрии“, а „Булбера“ ЕООД спечели приз за „Социална иновация“.

В състезанието участие взеха още и стартъпи, развиващи се, както и утвърдени софтуерни и производствени компании от сферата на услугите от цялата страна.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR