27 април, 2024

Омид Резвани е изпълнителен директор на Mobile Wave Solutions. В сферата на технологиите е повече от 25 години. Завършва Компютърни Науки в Лондон и стартира кариерата си като програмист в Nokia през 1996 г. Малко по-късно завършва и MBA програма към Imperial College, в Лондон. След кариера в различни технологични компании, през 2014 г. създава Mobile Wave Solutions в България. Освен технологиите, които са негова страст през годините, той се ориентира и към въвеждане на иновативни модели на управление.

Разкажете ни повече за Мобайл Уейв Сълюшънс?

Мобайл Уейв Сълюшънс е бутикова софтуерна компания, създадена преди 8 години с технологичен център в България. Мисията на Мобайл Уейв Сълюшънс е да помага на своите клиентите във всеки един аспект от разработката на софтуер, управлението на проекти, извършването на продуктовия и бизнес анализ, развиването на технологични стратегии и намирането и изграждането на архитектурни решения.

В Мобайл Уейв Сълюшънс няма да откриете обичайната за сферата краткосрочна, стандартизирана работа, тъй като бизнесът ни е разположен и развит на базата на  дългосрочно сътрудничество в областта на R&D и технологиите. С иновативния ни бизнес модел ние, от една страна, сме аутсорсинг партньор за нашите клиенти, но по отношение на разработката и поддръжка на софтуер сме техния R&D партньор.

Около 140 души работят в компанията за 5 клиента в области като издателски бизнес, онлайн игри и здравеопазване. Всеки клиент получава от нас осигуряване и контрол на качеството, технологична стратегия и задълбочена експертиза в разработването на софтуер. Нашата работа наподобява тази във високото строителство – по искане на клиента може да проектираме и построим  апартамент, вила, хотел, училище и т.н..

Защо избрахте България и как определяте условията за бизнес в страната?

Имам предишен опит от работата с българи и знам, че местната бизнес култура е сходна с моята култура и философия. Затова и когато видях възможност да започна новата си компания Мобайл Уейв Сълюшънс в България, го направих. Страната предлага добри условия и благодатна почва за развитие на ИТ сектора. Телекомуникациите, бързата и сигурна интернет връзка са в основата на изграждането на успешен ИТ бизнес, но културата беше решаващият фактор, който ме привлече.

Кои са новите тенденции във вашия сектор и какви са основните предизвикателства пред вас сега?

В работата с хора винаги трябва да си много внимателен, да имаш предвид тяхната  индивидуалност и усещане за това как виждат своето развитие и роля в компанията, за да знаеш какво може да поискаш от тях. Българите не правят изключение в това отношение, като това, което ми прави силно впечатление е, че те изключително силно ценят доверието и лоялността. Понякога може да им отнеме повече време да повярват в някого, но когато го направят, остават лоялни и в дългосрочен план дават най-доброто от себе си.

Едно от най-големите предизвикателства към бизнеса в момента е намирането на опитни и квалифицирани кадри, които да могат да поемат, нарастващия обем от работа. Специфичното при нас е, че в хората, които наемаме ние търсим не само професионална квалификация, но държим да споделят нашите ценности и култура, което да им позволи да станат част от екипа, за да се чувстват добре в него. За изпълнението на тази нелека задача разчитаме на нашия силен екип, ангажиран в намирането и подбора на кадри. Допълнително надграждаме знанията на нашите служители с различни обучения в технологии, които самите те проявяват интерес от гледна точка на собственото си развитие в контекста на развитието и на компанията. Програмите ни за менторство успешно помагат на експертите, избрали нашата компания, да се адаптират бързо и ефективно към средата.

 

Как задържате талантите в компанията? 

Стремя се да изградя култура и бизнес, които създават у хората усещане за принадлежност. Винаги съм напълно открит с всички служители и екипи за това какво се случва в бизнеса сега и какво предстои. Държа много на тази прозрачност и затова осигурявам заедно с мениджмънт екипа тази най-висока степен на информираност, защото доверието го изисква. Ако аз не съм открит с тях, не мога да очаквам същото и от тях. Грижата за хората и екипите е от първостепенна важност за бизнеса.

Стилът на управление в Мобайл Уейв Сълюшънс винаги е бил различен от масовия корпоративен подход, характерен за повечето ИТ компании на пазара. При нас служителите участват активно във всички процеси, включително при вземане на важни решения, свързани с бизнеса. Всеки е добре дошъл да сподели идеите си за подобрение или развитие, персонално или на бизнеса. Ако те са добре аргументирани, винаги биват подкрепени. Прозрачността на управлението и хоризонталната структура са част от ценностите на управленския стил в компанията и е чат от моята философия.

Често се казва, че хората са ключа към успеха в бизнеса. Това не е клише за мен, а ежедневие – винаги поставям служителите в компанията преди клиентите. Когато хората в компанията са щастливи, те ще направят и клиентите щастливи. Но ако цената на щастието на нашия клиент е нещастието на нашите таланти, рано или късно и клиентът ни ще стане нещастен. Нашият бизнес е изключително ориентиран към хората, като това минава и през логиката на успешния бизнес модел на поведение.

Ако постъпите в Мобайл Уейв Сълюшънс вашето добруване като цяло, не само заплатата и бонусите, ще е наш приоритет. Ние искаме да ви опознаем като личност, да знаем как прекарвате свободното си време, как се чувства семейството ви, какво ви мотивира и какви са вашите мечти или цели. Искаме да знаем как можем да ви помогнем да живеете и да се чувствате по-добре. Ето този подход и мислене, тази философия, е онова, което ни отличава от останалите в нашата сфера, като стремежът ни е да подобряваме средата и начина на живот на хората в компанията и така да гарантираме добрите резултати към клиентите ни.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,