27 април, 2024

GitHub публикува своя Octoverse Report за 2022 г. Това става ясно от публикация в блога на компанията.

Докладът има за цел да покаже какво е влиянието на софтуера с отворен код върху работата на разработчиците на софтуер и компаниите.

Компанията прави ежегодния си доклад от 10 години, като през 2012 г. в GitHub има 2,8 милиона разработчици, а компаниите използват отворен код основно за захранване на уеб сървърите си. Големите проекти с отворен код, като Docker и Kubernetes, дори не съществуват на този етап в публичното пространство.
Днес повече от 94 милиона разработчици са в GitHub, а отвореният код – който сега е в основата на повече от 90% от световния софтуер – напълно промени начина, по който повечето фирми (и разработчици) създават приложения.

Това са някои ключови изводи от наскоро публикувания доклад Octoverse 2022. Но тази година доклада отговаря на друг водещ въпрос: Как отвореният код променя света и влияе на бизнеса, наблюдавайки три големи тенденции в сферата?

През 2022 г. най-бързо развиващият се език в GitHub беше Hashicorp Configuration Language (HCL), а допълнителни печалби имаше в общностите на Shell и Go.

Големите технологии изграждат големи open source общности. Далеч от миналото, когато компаниите гледаха на отворения код с подозрение, фирмите днес инвестират в технологии с open source. През 2022 г. някои от най-големите проекти с отворен код в GitHub са били подкрепени с търговски средства.

След излизането на доклада става ясно, че 50 % от първите contributor-и работят по комерсиално подкрепени проекти с отворен код.

Това отчасти е причината все повече компании да създават и да допринасят за софтуер с open source. По наши данни повече от 30 % от компаниите от класацията Fortune 100 вече имат програмни офиси за отворен код (OSPO), които координират стратегиите в областта.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR