25 април, 2024

Meta представи новото си поколение хардуерна платформа Grand Teton на неотдавнашна глобална конференция. Презентацията беше водене от вицепрезидента на инженерния отдел, водил разработката на платформата, който запозна аудиторията с новите характеристики на иновативното изобретение.

Meta обучава и внедрява много технологии, работещи с ИИ. Те често съдържат трилиони параметри и се нуждаят от набори от данни с подобна големина. Обучението на тези технологии изисква паралелизъм както на данните, така и на моделите, което от своя страна означава флотилия от взаимосвързани сървъри с много графични процесори.

Meta започва да предоставя отворен достъп до своите хардуерни проекти за изкуствен интелект през 2016 г. с платформата Big Sur. Миналата година Meta представи итерацията – Zion-EX, която се състои от клъстер от хиляди изчислителни възли, всеки от които има 4-сокетни CPU и 8 GPU.

В допълнение Grand Teton Meta пусна дизайн за центрове за данни – Open Rack v3 (ORV3). За разлика от предишните видове центрове за данни, при които power shelf-а е прикрепен към шина, при ORV3 може да се инсталира на всяко място, което позволява по-гъвкави конструкции.

Подобрената резервна батерия може да осигурява захранване до четири минути в сравнение с предишните 90 секунди. ORV3 също така поддържа множество power shelves. По-големият капацитет на мощността кара Meta да разработи и нови стратегии за охлаждане.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR