25 април, 2024

Според анализ на американския мозъчен тръст Center for Security and Emerging Technology (CSET) китайските работодатели наскоро са обявили конкурс за близо един милион служители с технически умения в областта на изкуствения интелект.

Тинк-танкът се стреми да разбере по-добре работната сила в Китай в областта на ИИ, да разбере по-добре индустриалния пейзаж и да осмисли какво означават нуждите на Китай за търсенето на таланти в областта на ИИ в САЩ.

“Работната сила в областта на ИИ е глобална и се радва на голямо търсене, а голяма част от техническите таланти от най-високо ниво в САЩ са родени в чужбина. Като се има предвид, че Китай е основен производител на таланти с квалификация в областта на ИИ, разбирането на неговата работна сила в областта на ИИ може да предостави на създателите на политики в САЩ важна информация”,

се казва в CSET Issue Brief, озаглавен “China’s AI Workforce Assessing Demand for AI Talent”.

В документа се обяснява, че подобни оценки не са лесни, като се имат предвид ограничените и непрозрачни информационни потоци от източници като китайските министерства, спонсорираните от държавата медии и неофициалните доклади. Затова изследователите от CSET се обърнаха към публичните обяви за работа – цели 6,8 милиона от тях, публикувани между септември 2016 г. и юли 2021 г. – за да определят колко от тях са свързани с ИИ.

Около 30 % от тях изискват някакъв елемент на умения за работа или предишен опит с ИИ. Почти един милион – 955 0000 от обявите са свързани с техническото естество, а 36 000 са свързани с приложения, като машинно обучение и роботика.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR