25 април, 2024

Изследователите от Калифорнийския университет в Бъркли, Université de Montréal и Mila разработиха софтуер, който има за цел да подобри точността, с която четириноги роботи стрелят във футболна врата. Това става ясно от публикувано проучване, цитирано от TechXplore.

Четириногите роботи наподобяват вида на кучета роботи, чиято цел на учените е да играят футбол. В сравнение с други мобилни роботи, те са превъзходна система за придвижване по отношение на скорост, контрол и стабилност. 

Zhongyu Li, един от изследователите, извършили проучването, споделя пред Tech Xplore, че тяхната цел е да позволят на четириногите роботи да постигнат способността да играят футбол, също като хората. Вдъхновението им идва от лига в общността на роботиката, наречена RoboCup (Световна купа на роботите), която дава възможността на изследователи от цял свят да обучават своите роботи да играят футболни игри.

Изследователите констатират, че последните постижения позволяват създаването на по-надежден хардуер и усъвършенствани алгоритми за управление на роботи. В резултат на това те потенциално биха могли да се справят с по-сложни задачи, включително да играят футбол заедно с хората. 

Новият framework има два ключови компонента: политика за контрол на движението и политика за планиране на движение. Компонентът за контрол на движението позволява на робота да проследява произволна траектория за пръста на крака, който рита топката. Политиката за планиране на движение, от друга страна, избира оптимална траектория на пръстите на крака, за да изстреля близка футболна топка (засечена от външна камера) към целево място (напр. греда на вратата).

Целта на изследователите е първо да се съсредоточат върху обучението на политиката за контрол, която работи върху хардуера. Ли обяснява, че за да стреля прецизно с топката към целите в реалния свят, планиращият се обучава с помощта на реалния – световни данни, когато роботът стреля с истинска футболна топка. 

Изследователите споделят още, че има особености в този спорт, тъй като футболната топка носи повече предизвикателства, защото роботът трябва да се справи не само с трудния за моделиране мек контакт с деформираща топка, но и с несигурността на триенето при търкаляне между нея и земята. Благодарение на тяхната разработена методология, роботите ще могат да се справят с подобни проблеми, както и със задачите, при които трябва да взаимодействат с меки предмети като топка, въжета, каишка, дрехи и др. 

Дългосрочната цел на учените е да създадат четириноги роботи футболисти, които един ден да се конкурират с хората. Надяват се в бъдеще да започнат напълно автономна футболна игра, използвайки тези роботи. 

В бъдеще тази framework, създадена от изследователите, може да се използва за подобряване на представянето на роботи във футболни турнири, особено Robocup. Междувременно Ли и колегите му планират да създадат други рамки и модели за машинно обучение, за да подобрят представянето на роботите в други елементи на футболната игра.

Тагове: , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR