24 април, 2024

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск призова своя приятел и бивш главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси в съдебната зала, заради желанието на милиардера да се откаже от споразумението си за придобиване на компанията, за чието основаване Дорси е помогнал. На 8 юли Мъск заяви, че се отказва от сделката. Четири дни по-късно компанията го съди, за да завърши започнатото.

Twitter и Мъск са се насочили към съдебен процес на 17 октомври в Делауеър, в който трябва да се определи дали социалната мрежа може да принуди милиардера да осъществи придобиването. Експерти заявиха, че се очаква това да е един от най-големите бизнес скандали в историята.

Компанията е призовала в съда множество технологични инвеститори и предприемачи, свързани с Мъск, включително известния инвеститор в рисков капитал Марк Андерсен и Дейвид Сакс, основател и главен изпълнителен директор на PayPal.

Мъск се опита да се измъкне от сделката по придобиване на платформата като заяви, че Twitter не е предоставил адекватна информация за броя на фалшивите акаунти или т. нар. “спам ботове”, и че е нарушил задълженията си по сделката, като е уволнил топ мениджъри и е съкратил значителен брой служители. Екипът на Мъск очаква повече информация за недоглежданията на компанията да бъдат разкрити в процеса на делото, когато и двете страни трябва да предоставят доказателства.

Социалната мрежа твърди, че причината на предприемача да се откаже от сделката е само разкаяние. Малко след като Мъск се съгласи да плати 38% над цената на акциите на Twitter, фондовият пазар се срина и акциите на производителя на електрически автомобили Tesla, където се намира по-голямата част от личното богатство на Мъск, загуби повече от 100 млрд. долара от стойността си.

Призовката на Мъск беше връчена миналата седмица. В нея от Дорси се искат документи и съобщения, свързани с придобиването, както и информация за ефекта на фалшивите или спам акаунти върху бизнеса на Twitter и измерването на броя на активните потребители на ден.

 

Тагове: , , ,
Editor @ DevStyleR