19 април, 2024

През октомври в София стартира Robotics Accelerator – обучителна програма в сферата на софтуерното инженерство за роботика. Тя е специално създадена за работещи в технологичните професии и за студенти, които имат желание да опознаят и навлязат в нова за тях територия – роботиката. Организатор на курса е Ocado Technology, една от най-силно иновиращите технологични компании на нашето съвремие с над 500 патента, а основател и водещ лектор на Robotics Accelerator е Живко Петров, Principal Software Engineer и преподавател с дългогодишен опит. За работа с колаборативния робот UR10e, специално създадените от него обучителни демо игри и останалите акценти от курса лично ни разказва Живко.

Живко, макар да си строителен инженер по образование, ти си добре познат на софтуерната общност у нас като софтуерен инженер, ментор и преподавател по C++. Защо избра софтуерното пред строителното инженерството?

За мен софтуерният опит е логичното продължение в инженерната ми кариера. Симбиозата между знания по механика, статика и език за програмиране от ниско ниво, като С++ ми даде възможност да се докосна до вълнуващи проекти и технологии.

В конкретния случай – това е сферата на роботиката.

Да гледам как масивни роботи се движат и изпълняват сложни операции с код, който току що съм написал… за мен си е опияняващо!

Какво включва програмата на курса по роботика Robotics Accelerator?

В обучението заложихме здравословна комбинация от лекции и силно практически насочени упражнения. С материала и технологиите, които ще разгледаме, всеки участник ще придобие най-добрите практики в:

– Роботна операционна система 2 (ROS2) – тя, де факто е стандарт за създаване на оперативно съвместим софтуер за роботи. ROS2 e наследникът на ROS1, основополагащ се на същите идеологии, надграждайки ги с последните тенденции в съвременната софтуерната разработка.

– Основи в роботиката, както в симулация, така и в реалност – симулациите са все по-широко застъпени в софтуерното инженерство за роботика, затова обръщаме специално внимание и на тях;

– Планиране и изпълнение на траектории на движение – един от ключовите елементи необходим при програмиране на роботи;

– Търсене на път в непозната среда – в днешно време от роботите се изисква да могат да се ориентират в разнородни среди, често при наличие на препядствия;

– Действия на робота и реакции в реално време – възможност за корекция на движението при настъпили специфични обстоятелства.

В обучението ще използвате реален робот. Курсистите ще работят ли с него?

Един от колаборативните роботи на Universal Robot – UR10e, ще е на разположение на курсистите по време на цялото обучение. Те ще имат задачи, които ще решават и тестват на него.

Освен върху практическата работа с робота, в курса ще предложим специално разработени визуални игри и демота, чрез които участниците ще могат да се учат с удоволствие и лекота.

Като стимул за курсистите да дават максимума от себе си, сме предвидили комплекти Raspberry Pi 4, които предвиждаме да подарим на най-отдадените. С тях ще могат да надграждат уменията си в роботиката и след завършването.

Всеки, който иска да разбере повече за курса Robotics Accelerator, е поканен да дойде в офиса ни в Ocado Technology на 24 август от 18:30 ч. Организираме кратка лекция с няколко интересни демонстрации с работа с UR10e, по време на която ще имаме възможност да се опознаем.

Споделям този линк, от който всеки може да научи повече за събитието и да заяви своето място.

Освен теб, разбрахме че още опитни инженери от Ocado Technology ще преподават в курса. Разкажи ни повече за тях!

В обучението като лектори ще се включат, и Венера Върбанова, и Христо Чипилов, които за мен са едни от най-големите професионалисти в роботика у нас.

Венера е завършила Колумбийския университет, а професионалният ѝ опит я води в Ocado Technology след работа в Google в САЩ. В момента фокусът й е т.нар. “Perception robotics” и създаване на решения за събиране на стоки с роботизирана ръка. На курсистите тя ще представи възможностите на робота UR10e и как се конфигурира той. URScript – езикът за програмиране, използван за управление на UR10e робота, ще бъде сред темите, които Венера ще покрие.

Христо е част софийския екип на Ocado Technology, който създава решения за роботизирани ръце. И той е сред най-опитните ни хора. И той като мен, много държи на C++, но обича и авантюризма на Go. Христо ще изнесе лекция за това как се решават проблемите с движенията на роботите на теория и на практика.

Кой може да се запише в обучението?

Всеки, който има добри познания в C++ и/или Python може да се регистрира за участие в Robotics Accelerator тук до 28 август, включително. Необходимо е единствено да въведе кратка информация за себе си. Процесът на прием дава равен шанс на всички желаещи да бъдат сред избраните за участие.

Курсът е напълно безплатен, а лекциите, които засега сме решили да са присъствени, са 2 дни в седмицата – вторник и четвъртък, от 18.00 до 20.30 ч. Така планирана, програмата ще позволи и на работещи, и на студенти да се включат и да се потопят в света на роботиката с нас. Започваме на 4 октомври и приключваме на 24 ноември.

Какво провокира създаването на Robotics Accelerator?

Българите сме сред специалистите, на които големите технологични компании се доверяват за създаването и развитието на високи технологии. В Ocado Technology например трансформираме сектора с търговия на хранителни стоки на дребно, превръщайки го във високотехнологичен бизнес. Преди Ocado да навлезе в сферата, никой не очаква роботи да комплектоват продуктите от пазарския му списък в торбички, а поръчката му да бъде доставена от автономни автомобили. Днес едното е реалност, а другото – в процес на създаване. Българският екип на компанията има ключова роля в развитието на голяма част от технологиите. Имаме огромен фонд от знания, събрани в ръцете ни и стигнахме до момент, в който искаме да ги предадем нататък.

Нашата софтуерна общност в страната има нужда да се развива и расте. Имам огромното желание да подпомагам осъществяването на този процес.

Кое ти допада повече: софтуерно инженерство или менторството?

Да си софтуерен инженер е интересно.

Да си софтуерен инженер означава да си далеч от рутинната дейност.

Да си софтуерен инженер е трудно, но удовлетворяващо.

Казано по друг начин, да си софтуерен инженер е страхотно!

Знаете ли какво е по-забележително от това да бъдеш софтуерен инженер?

Да преподаваш софтуерно инженерство!

Споделянето на знания отключва изцяло ново ниво на трудност и личностно удовлетворение. Правиш добро, като помагаш на другите да се учат и развиват. Именно тази мисъл ми помага да продължавам напред.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager