25 април, 2024

Езикът за програмиране спечели още 2% този месец. Сега той е на исторически връх от 15,42% пазарен дял. Трудно е да се намери област на програмирането, в която Python да не се използва широко в днешно време. Единственото изключение са вградените системи (с критично значение за безопасността), тъй като Python е динамично програмиран и твърде бавен. Ето защо в момента популярност набират езиците C и C++. Ако погледнем към останалата част от индекса TIOBE, през миналия месец не са се случили кой знае какви събития. Swift и PHP отново си размениха местата на позиция 10, Rust се доближи до топ 20, Kotlin се върна в топ 30, а новият език на Google Carbon влезе в индекса TIOBE на позиция 192. – Пол Янсен, главен изпълнителен директор на TIOBE Software.

Индексът TIOBE Programming Community е показател за популярността на езиците за програмиране. Индексът се актуализира веднъж месечно. Класациите се основават на броя на квалифицираните инженери в световен мащаб, курсовете и доставчиците. За изчисляване на рейтингите се използват популярни търсачки като Google, Bing, Yahoo!, Wikipedia, Amazon, YouTube и Baidu. Важно е да се отбележи, че индексът TIOBE не е за най-добрия език за програмиране или за езика, на който са написани най-много редове код.

Индексът може да се използва, за проверка на уменията по програмиране или да се вземе стратегическо решение какъв език за да се използва, при започването на изграждане на нова софтуерна система.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,