6 октомври, 2022

Български ученици спечелиха два сребърни и два бронзови медала от най-престижната международна олимпиада по информатика, която се проведе в Индонезия от 7 до 15 август. Сребърни отличия завоюваха Атанас Димитров от 11 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ) и десетокласникът Деян Хаджи-Манич от Математическа гимназия във Варна, съобщи МОН. Дванадесетокласниците Мартин Копчев от Природоматематическа гимназия в Габрово и Андон Тодоров от СМГ донесоха бронзови отличия. Техни ръководители са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Състезанието се проведе в два дни, като всеки от състезателите участва индивидуално и трябваше да реши три алгоритмични задачи в рамките на пет часа. По време на надпреварата нашите ученици се конкурираха с над 350 участници от 88 държави.

Историята на състезанието започва през 1989 г., когато България става организатор и домакин на първата Международна олимпиада по информатика. Малко известен е фактът, че страната ни е една от малкото, участвали във всички издания на състезанието.

Тагове: , , , , ,