19 април, 2024

Основаната в България софтуерна компания Chaos ще формира вътрешна Лаборатория за иновации, с която ще подкрепи дългосрочната визия на компанията за създаване на цялостна платформа за графични технологии.

Целта на Chaos е създаване на екосистема от технологии за 3D визуализация, които да се използват във всички етапи от работата на архитекти, дизайнери и визуализатори в областта на архитектурата, проектирането и строителството (AEC – Architectural engineering and construction), визуалните ефекти (VFX) и развлекателната индустрия, както и в продуктовия дизайн.

Обединението на Chaos с германския лидер в технологиите за рендеринг в реално време и управление на процесите по дизайн в архитектурата Enscape в началото на година и придобиването на платформата за 3D визуализация в търговията Cylindo дадоха допълнително ускорение на реализирането на тази визия.

Лабораторията за иновации на Chaos ще работи като вътрешно  звено в глобалната компанията. Тя ще се ръководи от Владимир Койлазов, който заедно с Петър Митев създава Chaos в края на 90-те години. Той е член на Борда и ще поеме ролята на Директор Лаборатория за иновации (Head of Innovation Lab). Владимир Койлазов e създател на един от основните продукти на Chaos в България – софтуерът за фотореалистична графика V-Ray, който е отличен с технологична награда от Американската филмова академия и Технологична награда Emmy® за принос в развитието на визуалните ефекти в киното и телевизията.

Той и екипът му ще насърчават професионалисти от единайсетте офиса на Chaos по света да споделят идеи и да проучват теми, свързани със създаването и обработката на компютърни изображения (т.нар. рендеринг). Екипът ще си партнира с академични организации и с други развойни центрове в тази област, ще тества нови концепции и ще работи за постигането на дългосрочната визия на компанията.

„Опитът ни в създаването на технологии за фотореалистична визуализация показва, че добрите идеи могат да дойдат от всеки в компанията. Сега, когато вече сме глобална организация, е време да създадем и подходящите условия, с които да улесним и ускорим иновациите. Колкото повече нови пътеки изследваме, толкова по-добри резултати ще постигнем“ – казва Владимир Койлазов.

Разширяването на продуктовото портфолио в подкрепа на глобалната визия на компания ще бъде ръководено от Петър Митев, съосновател на Chaos и член на Борда, в ролята му на Главен продуктов директор (Chief Product Officer) на Chaos.

„Създаването на екосистема с решения за всеки етап в работата на архитекти, дизайнери, визуализатори, артисти, търговци и техните потребители, е наша отдавнашна мечта. Щастлив съм, че в обединената компания имаме ресурсите за постигането й. Ние искаме да предложим на всички тези професионалисти технологиите, от които биха имали нужда на всяка стъпка в своята работа“ – казва Петър Митев.

Глобалната бизнес стратегия и оперативната дейност на компанията ще се ръководят от Кристиан Ланг в ролята му на Главен изпълнителен директор (Chief Executive Officer).  Той оглавява Enscape като CEO от юни 2020 г.

“Компанията ни преживява период на значително разрастване и се нуждаем от изключителни таланти, които да ни помогнат да създадем най-голямата и най-добрата платформа за визуализация от край до край, 3D търговия и отвъд. Изключително вълнуващо е да бъдеш част от екипа на световен лидер и  Лаборатория за иновации в 3D визуализацията, където да имаш свободата да твориш, да опитваш нови неща и да водиш компанията към бъдещето”, коментира Кристиан Ланг.

Обединената компания, която запазва името Chaos, е с централа в Карлсруе, Германия. През м. март Chaos обяви придобиването на Cylindo, платформа за 3D визуализация на продукти в сферата на търговията. Заедно Cylindo, Enscape и Chaos ще продължат да демократизират сферата на визуализацията, като направят съдържанието за 3D, AR (добавена реалност) и VR (виртуална реалност) по-достъпно за всеки.

В момента глобалният екип на компанията надминава 700 души, разположени в офиси в София, Карлсруе, Прага, Скопие, Битоля, Копенхаген, Лос Анджелис, Бостън, Ню Йорк, Сеул и Токио.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager