20 април, 2024

За нас в Schwarz IT Bulgaria образованието е кауза, за която искаме да допринасяме все повече.

Кирил Димитров е Department Manager в Schwarz IT Bulgaria. Разговаряме за Олимпиадата по програмиране, която се проведе в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. В състезанието се включиха близо 50 ученици от 10-и до 12-и клас в гимназията, а победителите са 5 млади таланти. Те ще се включат в платената стипендиантска програма, която Schwarz IT България предлага. Стажът е едногодишен и се провежда изцяло в онлайн вариант, за да може учениците да съвместяват задълженията в училище и в тренинг програмата. Петимата младежи ще се обучават, за да се развият като Full-stack разработчици и да усвоят знания по Java и Angular. 

Кирил, разкажи ни повече за изминалото издание на олимпиадата по програмиране в УКТЦ Правец? Какви бяха задачите и кои са откроилите се ученици?

Изминалата олимпиада, която се състоя в НПГ по КТС Правец, е третата поредна, която организираме с помощта на ръководството на училището. За наша огромна радост, с всяка година участници се увеличават все повече, но разбира се не е за сметка на нивото, а тъкмо обратното. Тази година отличихме 5 ученици – Ния Николаева, Иван Атанасов, Александър Белчев, Димитър Димитров и Радослав Колев. Те бяха с изключително близки резултати, не само един до друг, но и до максималният брой точки. Задачите, които трябваше да решават за 2 часа, бяха 4 и включваха комплексни познания в сферата на програмирането – ООП, SOLID принципи, архитектура и алгоритми.

 Какъв тип решения грабнаха вниманието ви по време на проверката на решенията и защо?

Това, което отличи победителите, за нас на първо място беше логическото мислене. В нашата професия всекидневно се сблъскваме с решаването на различни проблеми и намирането на най-бързото и рационално know-how решение, което е от ключово значение за крайния резултат. Именно това търсехме и във всеки от тях. Разбира се освен това те показаха и доста задълбочени теоретични знания, които изключително успешно приложиха и на практика.

Колко от участниците в олимпиадата получиха възможност за стаж и развитие в Schwarz IT Bulgaria? Кои качества в тези млади таланти ви привлякоха? Какви са практическите задачи, които те ще решават по време на своето стажуване?

Всички петима победители, ще имат възможност да започнат платен стаж при нас, като след завършването му ще получат възможност да продължат на постоянен договор. Практиката от предходните 2 издания ни доказва, че това е изключително успешен модел. До момента имаме още 5 младежи от предишните олимпиади, които вече работят пълноправно по реални проекти. Някои от тях се развиха толкова бързо, че вече са част от екипите на топ приоритетните проекти за компанията на глобално ниво. На новите стажанти сега им предстои едногодишно пътуване през целия технологичен стак на компанията. През това време ще имат ментори, които са едни от най – добрите ни програмисти. С тяхна помощ младите таланти ще разработят web приложение, което да автоматизира и улесни част от процесите в Schwarz IT Bulgaria. Накрая на обучението то ще бъде качено на нашия собствен cloud – STACKIT и ще влезе в употреба на колегите.

Според теб важно ли е да се стартира обучението по програмиране още в училище?

Определено. Аз самият започнах в университета и ми беше доста по – трудно да настигна връстниците ми, които бяха изучавали програмиране още в гимназията. Това е сфера, която е изключително динамична и се развива с всеки изминал ден. Затова е изключително важно бизнесът да подаде ръка на образованието и да запълним дупките, които се получават, именно заради бързите темпове с които еволюира. За съжаление, реформите в образователните ни структури, особено в тази сфера не са достатъчни и именно тук ние искаме да се намесим.

От години компанията ви подкрепя и работи с младите таланти в УКТЦ Правец. Може ли да споделиш какво още предстои да реализирате през тази година?

Тази година предстои второто издание на нашата Java Web & Mobile академията, в момента тече и второто издание на SAP ABAP академията ни и пилотното издание на GoLang академията. За нас в Schwarz IT Bulgaria образованието е кауза, за която искаме да допринасяме все повече и повече с всеки изминал ден. Освен олимпиадата, която организираме ежегодно, подпомогнахме НПГ по КТС Правец с изграждането на модерен мултимедиен кабинет за интерактивно обучение, както и дарихме оборудване за новосъздадения podcast на ученическия съвет. Освен това предоставихме компютри за деца, лишени от родителска грижа, както и MackBok Pro за студентите от Националната художествена академия. Подкрепяме инициативи и проекти на СУ, ТУ София и ТУ Варна. Участваме като ментори в хакатоните на ТУЕС и СофтУни. Създадохме нова специалност и кабинет по Изкуствен Интелект към Стопанския факултет на СУ. Организираме и безплатни лекции във всички тези учебни заведения. Разбира се ние не искаме да се задоволяме само с това, а напротив искаме да надграждаме все повече постигнатото, защото искрено вярваме, че знанието принадлежи на хората и именно чрез него ще живеем в един по – добър свят за всички ни.

Какво би посъветвал младите таланти, които сега се ориентират и избират образование свързано с технологии?

Никога не губете желанието си да научите нещо ново, дерзайте всеки ден да бъдете все по – добри в това, което правите, помагайте на другите около вас да израстват със знания, личен пример и накрая усилията ви ще бъдат възнаградени.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager