20 април, 2024

Симеон Томов се присъединява към екипа на направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“ на А1 през 2017 на позиция DevOps. През 2018 професионалните му интереси се насочват към програмирането и поема ролята на Junior .Net Web Developer в компанията. Талантът и упоритата му работа не остават незабелязани и през 2019 става софтуерен инженер. Година по-късно поема още повече задачи и отговорности като старши софтуерен инженер. През годините е участвал в множество интересни проекти в А1, като провизиране на фиксираните услуги на компанията като интернет и ТВ от билинг системата до крайния клиент. Работил е по създаването на бекенд и фронтенд системите за магазинната мрежа на А1, с която се предлагат електронни винетки, Застраховка „Моят телефон“ и др. Разработките на PCRF нотификации, уведомяващи клиентите на компанията за изчерпване на мобилния интернет и необходимото провизиране при заявено желание за увеличаване на количеството данни, също са част от неговата работа.

Симеон, как от DevOps стана .NET Web Developer, а вече си Senior Software Engineer в компанията? Може ли да споделиш защо и как се случи промяната?

Интересът ми към програмирането и компютрите е още от тийнейджърските ми години. Бях се запалил постоянно да разучавам частите на компютъра си, да го сглобявам разглобявам, ъпгрейдвам и т.н. През онези години започнах и да си правя статични странички. След това започнах да уча висше образование, което няма нищо общо с програмиране. Още преди да завърша, осъзнах, че все пак интересът ми към технологиите и компютрите надделява, и започнах курсове по програмиране в SoftUni. Тогава работех в blizoo като telesales агент, а по-късно и супервайзър телефонни продажби.

След като А1 придоби blizoo, пред мен се откри възможност да се прехвърля в екип „Доставка и оперативна поддръжка“. Там много бързо навлязох в материята и скоро след това получих шанс да поема ролята на Junior .NET Web Developer. Последващото ми развитие до настоящата ми позиция е в резултат на упорит труд, нестихващо желание да уча нови неща, да вниквам в детайлите на по-комплексните проблеми, а и най-вече да разбирам нуждите на бизнеса и да помагам за тяхната реализация.

Има ли причина да избереш работата с .NET?

Да. С .NET се работи много приятно. Този framework поддържа всички операционни платформи, представя се изключително добре, за него има тонове външни библиотеки. Най-важното, може би, е, че е open source.

Работиш в А1 от близо пет години. Как би определил възможностите, които са ти предоставени за да достигнеш сегашната си позиция?

На първо място бих поставил доверието, което мениджмънтът и колегите ми гласуват. Част съм от страхотен екип, винаги по всяко време има кой да ти помогне. През седмица си провеждаме вътрешни обучения за нови неща и подобряване на текущите, които използваме. В последно време тези обучения ги водя аз. Имаме възможност и за външни обучения по специализирани теми, които са важни за професионалното ни развитие.

Кои са основните технологии, които използвате в А1? Какво представляват те и за какво се използват най-често? Какъв е технологичният ви стек?

Екипът, в който работя, сме предимно BackEnd ориентирани. Главно използваме .Net Core, Net framework. За FrontEnd ползваме React, но „хвърляме поглед“ и на Blazor. Като база данни използваме предимно MSSQL, PostgreSql, Redis. Основните ни отговорности са да разработваме софтуер за служители на компанията, предимно да автоматизираме ръчните процеси при внедряване на нови продукти. Често интегрираме с наш код и решения от външни вендори.

През годините си участвал в множество интересни проекти, докоснал си се до бекенд и фронтенд системите, PCRF нотификации, до големия обем от данни, които са неизменна част от работата в един от водещите телекоми в България. Може ли да споделиш кои са били най-големите предизвикателства, с които си се сблъскал и как си ги преодолял?

Като едно от най-големите предизвикателства, което няма да забравя, е стартът на предлагане на електронни винетки от А1, които лесно и удобно могат да се купят онлайн. Голям проект, а аз още прохождащ в програмирането. В комбинация с това решихме да започнем да имплементираме микросървисна архитектура, както и да внедряваме React за FrontEnd. Не беше лесно, но с голяма доза упоритост, учене на изцяло нови неща, и страхотни колеги, готови винаги да помогнат при необходимост, успяхме да се справим навреме. Силата на екипния дух ми помага никога да не губя вяра в себе си, така че с упоритост и желание всички цели са изпълними.

Какъв е пътят за имплементиране на добрите идеи?

Не трябва да си „със затворени очи“ и да работиш само по едно задание. Хубаво е да проследиш целия път на един проект – от това каква е необходимостта от него, с какво този проект ще помогне на компанията, как като потребител би го ползвал, и как ще ти е удобно. Бих посъветвал колегите от сектора никога да не се притесняват да дават предложения, било то и безумни на пръв поглед. Според мен е от ключово значение човек да поддържа добър контакт с всички звена, участващи в даден проект. Същевременно е важно да се съобразява и с мнението и позицията на отсрещната страна. Винаги трябва да си наясно със своята теза и да умееш да я аргументираш добре. И най-важно – винаги трябва да се подхожда с позитивно отношение към нещата.

Би ли споделил някоя тънкост от работата си/ реален пример от опита ти с използваните технологии в компанията?

С колегите често изпадаме в ситуации “локално” всичко да работи, а когато се качи – да има проблеми. Даже понякога се шегуваме, че може да си дадем персоналните компютри на крайния клиент, щом „локално“ работи. Та наскоро и аз имах такъв случай. Грешката беше, че локално разработваме под Windows, a качваме на Linux cloud система. Бях си дръпнал няколко под-модула в конкретна папка. Локално всичко си работи, обаче когато го качим, не намираше submodules. Оказа се, че в единия csproj файл (файл, описващ таргет фреймуърк-а и всички зависимости) бях copy-paste-нал името на единия submodule грешно. Вместо Submodule, беше SubModule, което под Windows си работи чудесно, но на Linux – не, защото очаква всичко да е едно към едно и се влияе от това дали буквите са малки или главни.

Съществуват ли технологии, които ще набират сила?

.NET – със сигурност. Постоянно се развива и излизат нови версии, в момента сме на .Net 5.0, скоро ще мигрираме на 6.

Кои са източниците, от които се информираш за тенденциите в програмирането. Може ли да споделиш кои са подкастите/страниците/платформите за обучение, които следиш?

Следя няколко канала в YouTube, също така гледам доста курсове в udemy. Често проследявам и български събития, засега онлайн, но се надявам да се върнат присъствените форматите. От хората, които предимно следя, са: Tim Corey, Nick Chapsas, Mosh Hamedani.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager