25 септември, 2022

Атос отваря нов глобален център за киберсигурност в София. Това е 16-ият център за киберсигурност, който групата създава в световен мащаб, а целта му е да обслужва бързо и ефикасно организации по целия свят в сферата на киберзащитата чрез постоянно наблюдение, проследяване и разрешаване на инциденти, използвайки последните технологии в областта. 

За да отговори на нуждите на компаниите от частния и публичния сектор, опериращи в редица критични индустрии, групата създава още един център за киберсигурност в Централна Европа, в допълнение към тези в Хърватия, Румъния и Полша. Тази стъпка е и в съответствие с наскоро представеното решение за сигурност, Atos OneCloud Sovereign Shield, с което клиентите могат да подобрят нивото на контрол и управление на своите данни. 

„С увеличаването на нашите клиенти в Европа, включително и в България, за нас беше естествено решение да открием своя следващ център за киберсигурност именно в София, където вече имаме чудесен екип от дигитални експерти“, каза Крис Море, Старши Вицепрезидент Киберсигурност в Атос. „Атос е лидерът в  Европа, предлагащ услуги за киберсигурност. Новият ни център ще осигурява ключови услуги за сигурност за нашите клиенти в региона и имаме амбицията да разрастваме локално своя бизнес дори още повече.“ 

В центровете за киберсигурност на Атос по целия свят се обработват над 31 милиарда инцидентна дневно. Новият център в София ще предлага пълна гама от услуги за кибер защита, включвайки мониторинг, анализ на инциденти и други, използвайки изкуствен интелект и machine learning, за по-прецизното установяване на проблеми и тяхното бързо разрешаване. 

Глобално Атос специалистите, които са заети в сферата на кибер услугите са над 6000.  С отварянето на новия център Атос очаква да наеме над 50 специалисти в областта на киберсигурността в София до края на 2022 година. Предвижда се центърът да увеличи своите служители до 300 в следващите няколко години. 

На официалното откриване присъстваха още министърът на на иновациите и растежа Даниел Лорер, Н.Пр. г-жа Флоранс Рубин, извънреден и пълномощен посланик на Република Франция, както и председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе. 

Даниел Лорер искрено благодари на Атос затова, че разпознава България като източник на таланти в областта на киберсигурността и заяви, че за съжаление през последните 15 години българската държава не е напреднала много в развитието на тази област. Министърът подчерта още, че ще се радва на бъдещо сътрудничество с кибер специалистите на Атос. 

“Киберсигурността е от изключително значение за бъдещето на Европейския съюз и Европа. Групата на Атос е пионер в тази сфера и съм щастлива, че отваряйки този нов център за сигурност ще помогне за укрепване на нашата колективна сигурност и нашия суверенитет в областта на киберсигурността“, това каза г-жа Флоранс Рубин по време на церемонията. 

По време на откриването на новия център Атос беше отличена и със „Зелена карта за административно обслужване“, която беше връчена от Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Основната цел на картата е да  оказва съдействие за индивидуално административно обслужване на инвеститорите на територията на Столична община. 

В България групата на Атос e представeна от две компании с общо над 1500 служители – Atos IT Solutions & Services и Atos Bulgaria Competency Center.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,