19 април, 2024

Стефан Кънев завършва Софийски Университет с профил “Информатика” и така поставя началото на дългогодишната си практика в ИТ средите. Навлиза в технологичната индустрия с позиция на Developer и се изкачва в йерархията, заемайки длъжностите Team Leader, CTO а вече повече от 7 години е Chief Technology Officer в Dext.

Срещате ли предизвикателства в ролята си на Chief Technology Officer? Страхувате ли се от тях?

Срещам. В мениджмент ролите има доста неяснота. Има много въпроси без очевиден отговор – как е най-добре да прекарам времето си днес; кое е най-доброто решение в тази ситуация; правим ли правилното нещо, и ако не, трябва ли да спрем и какво трябва да правим вместо това. Често знаеш дали си взел правилното решение чак месеци по-късно. Понякога въобще не можеш да си сигурен. Тези чуденки се задълбочават, когато едно роля стане „по-отговорна“/“по-нагоре в йерархията“. Подобно е на това да си изправен пред бял лист хартия – проблемът е неясен, критериите за успех мъгливи. В много отношения, писането на код е по-лесно – нещо или работи, или не; една SQL заявка или е достатъчно бърза, или не; системата може да се справи с дадено натоварване, или не. Тези неща могат да се проверят с голяма увереност преди deployment. Хората и организациите са по-комплексни от това. От друга страна, работата без предизвикателства е скучна. Щом отделям 40+ часа на седмица, искам да получавам задоволство в замяна. С някои предизвикателства се справям добре, други ми отнемат повече време, а в трети намирам постоянен провал и уроци по скромност.

Каква е Вашата формула за постигането на успешна кариера и пълноценен личен живот?

Периодично се питам „прекарвам ли си времето по добър начин?“. Ако отговора е „да“, чудя се как мога да го направя по-добър. Ако отговора е „не“, чудя се какво да променя. Дяволът, разбира се, е в детайлите. Не смятам, че има универсална формула. Дори не съм убеден, че има такава изобщо. Всички минаваме през периоди, в които сме много доволни къде се намираме, и други периоди, в които се чудим какво по дяволите правим. Винаги ще има и двете – може би най-важното е да правим първите по-дълги и вторите по-кратки.
Лично аз изпитвам голямо удовлетворение от това да градя и упражнявам експертиза. Харесва ми да съм добър в неща и това да дава резултат. Опитвам се да нареждам живота и работата по начин, по който тези мои склонности съвпадат с най-полезното, което мога да направя на работа или най-хубавото, което мога да направя извън нея.

*C-level позиции

Цялото интервю със Стефан Кънев може да намерите в специалното ни издание „REMOTE:: Work-Life Балансът – Мит или Постижима Цел?“  като последвате линка тук.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager