20 април, 2024

Скоро след инвазията на Русия над Украйна, Microsoft престана да продава своите продукти и услуги на територията на страната. Други големи компании също решиха да предприемат подобни действия. 

Въпреки това, за да спази някои от правителствените звена на Русия, компанията спря други форми на своя бизнес. Освен това Microsoft обяви, че ще съдейства на Украйна и ще предостави на страната подкрепа в областта на киберсигурността. Целта е Украйна да бъде защитена от възможни кибер атаки от страна на Русия. 

В публикация, президентът на Microsoft – Брад Смит, каза: 

“Откакто войната започна ние действаме срещу руското позициониране и разрушителните мерки срещу повече от 20 украински правителствени и ИТ организации, както и такива от финансовия сектор.” 

Смит сподели, че компанията непрекъснато поддържа връзка със своите украински служители, давайки всичко от себе си, за да им помогне с каквото може. 

Други технологични компании също взеха подобни решения. Някои от тях ограничиха руските държавни медии като RT и Спутник. Microsoft например премахна мобилното приложение на RT от магазина за приложения в Windows. 

Microsoft обаче не е единствената, която ограничава Русия.

Facebook, Google и YouTube възпрепятстваха руските държавни медии да печелят пари от рекламите в техните платформи. 

Компании като Cisco, Oracle, Netflix и Spotify също взеха мерки и задържаха операции в Русия. 

Airbnb прекъсна всички резервации на територията на Русия и Беларус. Говори се, че компанията дори е предложила безплатно жилище на 100,000 бежанци. 

В пост в Twitter, Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities каза, че се очакват още технологични рестрикции в Русия.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,