24 април, 2024

Стеф Костов е завършил един от най-добрите италиански университети – Политехнически Университет, Милано с инженерна специалност. След това той продължава кариерата си, работейки, както по проекти за аерокосмическа мултинационална компания, така и в швейцарски стартъп. В момента Стеф работи като Data Engineer в Adastra Bulgaria.

Кои са основните предизвикателства пред един Data Engineer?

Работата с данни винаги представя предизвикателства, независимо дали ги анализираш, подреждаш и изчистваш, или търсиш най-добрият и сигурен начин да ги поставиш в cloud-а. Повечето хора, които започват пътя си в програмирането, често виждат себе си да правят сайтове или апликации – технологии, които ще са директен портал на потребителя към написаният код. Докато нашите клиенти са други компании, които търсят специалисти в областта, за да може всичко зад кулисите
да работи перфектно. Често най-голямото предизвикателство е това да обясня на някой обикновен човек с какво се занимавам!

Учил си и си работил в Италия. Как може да съпоставиш Work-Life Балансът в България и Италия в тех индустрията и като цяло?

Интересно е да се види как се работи на различни места. Например IT секторът в България е уникално развит спрямо повечето индустрии. Немалко хора сменят занаят, защото програмистите често са по-добре платени и имат по-добри условия. В Италия не е така, няма я тази несъразмерност, заплатите между повечето индустрии са подобни, може би само скоростта на развитие в IT сферата е по-добър, но това не е достатъчно да се втурнат всички да правят сайтове. Там има доста закони и регулации, които изравняват възможности те и условията. Не казвам, че там е по-добре. И двата модела на развитие имат плюсове и минуси. Тук например, бизнесът все още има повече възможност за бърз прираст. Освен
ако не продължават да увеличават данъците и регулациите.

Цялото интервю със Стеф Костов може да намерите в специалното ни издание „REMOTE:: Work-Life Балансът – Мит или Постижима Цел?“  като последвате линка тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager