26 април, 2024

Почти всички високотехнологични компании като Intel, Dell, Hewlett Packard, AMD, Lenovo, спряха своята дейност на територията на Русия. 

На 25-и февруари Intel информира партньорите си, че желае да прекрати всички отношения с руския маркет като до една седмица ще закрие и представителството си в Русия. На същия ден TSMC също обяви, че прекратява сътрудничество с компании на територията на държавата.

За 21ви век е трудно да си представим до какви промени ще доведат тези действия, тъй като от подобни доставки зависи цялата модерна инфраструктура на Русия: суперкомпютри, финанси, търговия, комуникация, др. За сега под пълната забрана попадат само индустриалните технологии.

Това, което се обяви е, че всички текущи разработки на процесори са спрени а техническите процеси, за които са проведени, вече не са налични. Ръководството на MCST търси начини за препратки към предишните проекти и начин, по който да се продължи работата с китайски FAB.

Очаква се и бойкот от страна на софтуерните компании като MS, Apple, Meta, Google, Amazon, Dropbox, Adobe, и други, които прекратяват всички абонаменти, поддръжка и състеми за плащания.

Друг наболял проблем е, че почти всички VPN и подобни средства за заобикаляне на санкции и рестрикции също е възможно да се прекратят. На практика, не всички доставчици на хостинг ще успеят да си сътрудничат успешно, за да издигнат сървъра си с криптиран канал от тях.

Доставките на потребителски стоки все още се продават както досега.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International