26 април, 2024

На официална церемония бяха отличени всички победители в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г. И тази година събитието се проведе във виртуално студио като се излъчваше онлайн.

Наградата за специален принос беше обявена от Пламен Славов, секретар по духовност и култура, който отправи приветствие от името на президента Румен Радев, патрон на наградите. Пламен Славов сподели:

„Секторът на информационните и комуникационни технологии чрез своята достъпност, мобилност и приложимост е неоспорим фактор със съществено значение за общественото развитие.”

Според него, информационните технологии оказват влияние както за развитието на образователната и здравната система, така и в областта на управление на производствените процеси и предоставянето на услуги.

Носител на наградата за специален принос в Развитието на Информационните и Комуникационни Технологии в България е проф. д-р инж. Сотир Сотиров, заместник-ректор по международната дейност и следдипломната квалификация на Университет „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Бургас.

Проф. Сотиров дава своя принос за развитието на ИКТ в Бургас и региона, който се превръща в новата най-бързо развиваща се ИТ дестинация, извън София. Проф. Сотиров също така работи активно с община Бургас – в лаборатория за виртуална и добавена реалност, запознава преподаватели с новите технологии. Той е и създател на Хакатон Бургас, който подпомага града с интелигентни решения. Основен двигател е на инициативата “Лятна IT академия“, в която са се обучавали над 600 ученици и студенти. Проф. Сотиров е член на училищните настоятелства на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията”.  Светозар Илиев, председателят на УС на БАИТ, посочи:

„Всичките участващи проекти показаха нагледно как ИТ компаниите са работили в широк периметър и по много направления през 2021 г.”

Илиев също така добави, че прилагането на ИТ в образователния процес и подготовката на кадри за ИТ индустрията остават отново много важни теми и задачи за бранша.

За победител в категория Младежка награда журито отличи проектът Shopping energy на осмокласничките Антония Митева и Румяна Иванова от Бургас. Този проект представлява работещ, сертифициран прототип на количка за пазаруване, която произвежда „чиста, зелена“ електрическа енергия. С нея клиентът може да зарежда телефона си докато пазарува, или след края на пазаруването да се прехвърли в по-голяма акумулаторна батерия на стоянка. Идеята е надградена и в общинските велосипеди на град Бургас.

Плакетът за Образователна награда грабна АБИЛИТИКС ООД – за онлайн платформата „Чатмат“. Това иновативно обучително средство подпомага учениците в усвояването на математиката, като отговаря веднага и конкретно на въпроси върху учебния материал. Чатботът също така може да се самообучава и дава отчет какви въпроси са му задавани.

Наградата в категория Журналистически принос получи Доротея Николова, БНР/Радио Варна, която е автор и водещ на предаването за предприемачество и иновации „Start Up“. Чрез всичките си гости Доротея представя по достъпен и вдъхновяващ начин на широката аудитория възможните приложения на информационните технологии в другите сектори на икономиката.

Националната агенция по приходите за проект грабна наградата в категория Публична администрация за проект „Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи“. Проектът е насочен към гражданите, бизнеса, всички администрации и партньори, като и служителите на администрацията.

АМПЕКО ООД бяха наградени в категорията StartUp компания със софтуер за управление на зарядни станции. Компанията стартира с 6-има основатели, а 3 години по-късно има над 50 служители и развива дейността си на 6 континента.

Наградата за Успешен български ИКТ продукт/услуга бе спечелена от ЗенХолд АД – за разработването на иновативна VR технология, съчетаваща похватите на фотограметрията и гейминга, която се използва за обучения на персонала в компании от различни индустрии.

В категория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика победител бе Денталната клиника Д-р Парушева. През 2021 г. лечебното заведение започва да предлага дентални услуги чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес – пациентът може да получи коронка за час и половина вместо за две седмици.

Освен плакетът и почетната грамота всички победители получават и пакет за Agile Project Management MultiTraining програма, който включва 8 семинара с фокус върху конкретна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурени от bTalks Live Training Platform; 4 продукта „Сиела Норма“ и 4 ваучера, за чиято стойност участниците ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“.

Също така Ардес Информационни Технологии ще осигурят на наградените различни електронни устройства.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International