16 април, 2024

Деструктивен софтуер се разпространява с бърза скорост из Украйна. Проблемът засяга стотици компютри и е част от засилващата се вълна от хакерски атаки, насочени към страната, според изследователи на ESET, фирма за киберсигурност.

Чрез множество постове в Twitter, компанията заяви, че програмата за изтриване на данни е била „инсталирана на стотици машини в страната”. Всички сведения сочат, че атаката е била подготвяна през последните няколко месеца.

Викрам Такур от фирмата за киберсигурност Symantec, която също проучва атаките, сподели пред Reuters, че вижда активност в цяла Украйна и Латвия както и в Литва.

Все още не е ясно кой е отговорен за изтриването на данните, въпреки че поради настоящата обстановка всички подозрения падат върху Русия, която няколкократно е обвинявана, че извършва хакерски атаки срещу Украйна и други държави, с цел разбиване на данни. Русия от своя страна отхвърля обвиненията.

През последните няколко седмици Украйна се превърна в една от основните мишени на хакерите. Опасенията за изцяло нахлуване се оказват все по-верни, след като тази седмица Русия изпрати войски двата сепаратистки региона в Източна Украйна.

Множество есперти по киберсигурност се опитват да разберат от къде идва злонамерената програма. Копие на програмата е качено в притежавания от Alphabet сайт за групова киберсигурност VirusTotal, за да разкрият какви са нейните възможности. Това, което се знае до момента е, че злонамереният софтуер изглежда е бил цифрово подписан със сертификат, издаден на Hermetica Digital Ltd, кипърска компания.

Подписването на кодове е една от птрвите проверки, които операционните системи правят. При наличието на тази информация може да се създаде сертификат, който да помогне на хакерската програма да избегне антивирусните защити.

Според Брайън Кийм, вицепрезидент в американската фирма за киберсигурност ZeroFox, получаването на такъв сертификат под фалшив претекст или кражбата му е обикновено е признак на „изтънчен и целенасочен“ оператор. В изявление, украинският орган за защита на данните съобщи, че хакерските атаки са в подем.

„Засилиха се фишинг атаките срещу публични органи и важна инфраструктура, разпространението на зловреден софтуер, както и опитите за проникване в мрежите на частния и публичния сектор и по-нататъшни разрушителни действия.“

През миналата седмица отделно проникване постави в риск онлайн мрежите на украинското министерство на отбраната и на две украински банки.

Марк Уорнър, Председателят на Комисията по разузнаване на Сената на САЩ, заяви пред Reuters, че действията за отказ на услуги (DDoS) срещу Украйна все още са „далеч от това, което Русия потенциално е възможно да стори“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International