20 април, 2024

През последните няколко години Zoom намери постоянен дом в докове на много потребители на Mac, но нов бъг може да накара потребителите да помислят още веднъж дали да го оставят отворен. 

За пореден път множество Mac потребители, работещи с  Monterey, споделят, че приложението Zoom задейства светлинния индикатор на микрофона, дори когато не се провежда среща.

Както съобщават в MacWord, единственият начин да спрем микрофона на Zoom, след като сме свършили с разговора е да излезем изцяло от приложението. Проблемът изглежда засяга приложението Zoom, инсталирано на MacBook и Mac с MacOS Monterrey.

След като завършите срещата си в Zoom, ако оставите прозореца отворен и се отдалечите от компютъра, когато се върнете, можете да видите микрофона включен, който остава такъв постоянно.

Потребителите на Zoom разбраха, че са били тайно подлушвани след като Apple въведе визуален сигнал, който предупреждава потребителите, когато дадено приложение или устройство получава достъп до техния микрофон или камера. Тези предупреждения излизат на лентата с менюто като оранжева точка, когато се използва микрофонът, или като зелена точка, когато се използва камерата.

Поправено?

След излизането на macOS Monterrey, потребителите на Zoom забелязаха този проблем. След като се обърнаха към страницата за поддръжка на компанията, за да изразят своите опасения,  Zoom пусна актуализация, която целеше да отстрани грешката.

В официални документи е споменато, че версия 5.9.1 (3506) на Zoom „разрешава проблем, свързан със светлинния индикатор на микрофона, който се задейства, когато не сте на среща в MacOS Monterey“. Поправката изглежда не е сработила, тъй като потребители все още виждат оранжевата точка след прилагането ѝ.

Zoom беше обект на критики в началото на пандемията заради липса на криптиране, Zoombombing и събиране на данни. Оттогава компанията коригира тези проблеми и е по-прозрачна относно функциите и поверителността, включително внедряване на криптиране от начало до край и прилагане на няколко опции за ограничаване на достъпа до срещи.

Според специалисти, ако виждате, че индикаторът на микрофона е активен след актуализиране до най-новата версия, е най-добре да излезнем от Zoom, след като срещата приключи.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International