20 април, 2024

Вдъхновен от подобна практика в Русия, турският фермер Иззет Кочак монтира на кравите си слушалки за виртуална реалност (VR), за да увеличи добива на мляко. Животните биват пренесени на виртуални вечнозелени пасища и това в действителност дава резултат, съобщава Daily Sabah.

Животновъдът, който през 2018 г. създава предприятие за отглеждане на едър рогат добитък в централната турска провинция Аксарай, работи амбициозно за увеличаване на добива на мляко от своите 180 говеда.

Първоначално, той пуска класическа музика на животните – нещо, което някои животновъди използват, за да осигурят спокойна атмосфера. Днес, фермерът използва VR слушалки за две от кравите си. Пред Анадолската агенция (АА), Иззет Кочак споделя:

„Търсим алтернативни начини за увеличаване на добивите, тъй като цените на фуражите и сеното се увеличиха. Чух, че в Русия използват слушалки за виртуална реалност и реших да опитам. Наблюдавах ги в продължение на десет дни и установих, че се е увеличило, както качеството, така и количеството на млякото.“

Кочак коментира:

„Обикновено произвеждаме 22 литра мляко дневно. Сега средното количество мляко от две крави със слушалки за VR достигна 27 литра. Те наблюдават зелено пасище и това им дава емоционален тласък. Сега са по-малко стресирани.“

Фермерът вече е поръчал допълнителни 10 комплекта слушалки, за да ги изпробва при повече крави. Докато животните носят слушалките, те също така слушат и класическа музика, добавя още той.

Photo credits: Anadolu Agency and Daily Sabah

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor