25 април, 2024

Microsoft възнамерява да се съобрази със Закона на Евопейският Съюз за цифрови технологии още преди официланото му влизане в сила, което се очаква да се случи 2023 година.

Технологичният гигант съобщи, че ще се обвърже с правила, които ще трябва да спазва през следващата година. Според The Wall Street Journal, потребителите, които извършват покупка не трябва повече да бъдат обвързани със собствената система за плащане на Microsoft.

От една страна Apple се противопостави на разрешаването на плащания чрез други “tools”, а Microsoft предприема тази стъпка доброволно и то предварително, преди ЕС да приеме този закон официално, което се очаква да стане началото на 2023. Microsoft определя допълнителни права за доставчиците в своите магазини за приложения. В правилта се добавя:

„Няма да изискваме от разработчиците в нашия магазин за приложения да предлагат по-благоприятни условия, отколкото в други магазини за приложения.”

Като цяло приложенията на разработчиците ще бъдат третирани от магазина със същите правила като приложенията на Microsoft. Принципите на магазина за приложения ще се прилагат за магазина на операционната система Windows, игровата конзола Xbox и всеки бъдещ магазин за приложения на компанията.

Списъкът с доброволни правила и този на Закона на Евопейският Съюз за цифрови технологии (DMA) имат и други сходни неща. Microsoft се очаква да разреши изтеглянето на файлове извън своите магазини, докато Apple отхвърля т. нар. Sideloading. Още нещо, което компанията се ангажира да направи е да не използва непублични данни за приложенията за разработване на свои собствени конкурентни приложения.

От 2014 г., откакто Сатя Надела пое поста на главен изпълнителен директор, компанията похарчи повече от 10 млрд. долара за закупуване на повече от дузина студия за игри. Според него, придобиването ще бъде от плюс за потребителите заради идеята на компанията да направи игрите достъпни за всяко устройство.

Компанията се очаква да се изкачи на трето място сред издателите на игри след покупката, която трябва да бъде потвърдена от 17 антитръстови органа от цял свят.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International