20 април, 2024

Метавселената на Зукърбърг определено се настани като тема номер едно напоследък. Както монетата си има две страни, това произведение на изкуството също не се различава.

Добра или лоша е идеята за Метавселената? Фактите говорят сами. 

С всеки изминал ден, човечеството се доближава стремглаво до изкушаващия свят на дигитализацията. Предимствата, които той ни дава са не едно или две, но за да бъде казусът напълно обективен, е наложително да бъдат изложени, както светлите, така и тъмните му страни.

Метавселената събира семейства, близки и приятели, които пандемията раздели. Дава свободата да бъдеш където и когато поискаш. Но доколко виртуалният свят, който предоставя друга реалност е в действителност полезен, а не просто измамен?

Да бъдеш вманиачен от неистина е един от проблемите, които Метавселената създава. За краткото време, в което тя съществува, има повече от един случай на тормоз, включително сексуален, както и нападения.  Без значение дали това се случва на живо или в онлайн пространството, безспорен факт е, че подобни събития са налице.

Лошото поведение в Метавселената може да бъде по-тежко от днешния онлайн тормоз и издевателства. Причината за това е, че виртуалната реалност потапя хората в една всеобхватна дигитална среда, в която нежеланите докосвания могат да бъдат почувствани като съвсем реални, а сетивното преживяване да бъде засилено.

Токсичното поведение в игрите и във виртуалната реалност не е новост. Тъй като Meta и други огромни компании превръщат Метавселената в своята платформа на бъдещето, проблемите вероятно ще се увеличат поради мащабния обхват, който корпорациите имат над милиарди хора.

Кристина Милиан, представител на Meta, заяви, че компанията работи с политици, експерти и партньори от индустрията по въпроса за Метавселената, пише New York Times. В публикация в блога си през ноември, Meta също така заяви, че инвестира 50 милиона долара в глобални изследвания, за да разработва продуктите си отговорно.

Явно ни остава единствено да чакаме. Междувременно се оказва се, че потребителите на Метавселената разполагат с две възможности – да се възползват на максимум от нея, без да се замислят за последствията или просто да си зададат въпроса “Имам ли нужда наистина от нея или това е просто поредната прищявка на човека?”.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor