21 май, 2022

От 10 до 13 март ще се проведе осмото издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Хакатонът ще се осъществи в тясно сътрудничество и под ръководството на екипа на АЗТУЕС.

В състезанието  ще участват близо 250 ученици. То ще се проведе изцяло в онлайн формат. Младите ИТ специалисти ще имат възможността да комуникират с десетки ментори – професионалисти от различни ИТ компании, които ще им помагат за реализацията на иновативните им идеи.

Темата на събитието ще бъде обявена при откриването му на 10 март, от 18:00 ч. в YouTube канала на ТУЕС.

Сред подговените теми за онлайн обучение са разработката на мобилни приложения, вградени микрокомпютърни системи, работа с Git и GitHub, презентационни умения, работа в екип и организиране на времето. Тези подготвителни срещи ще започнат в средата на месец февруари.

Учениците ще имат на разположение два дни, за да реализират своите софтуерни и хардуерни проекти (11 и 12 март), а на 13.03.2022 г. ще се проведат полуфиналите и финалите на Hack TUES Infinty. В края на деня ще бъдат обявени и победителите.

Финалът и награждаването също ще се излъчват на живо в YouTube канала на ТУЕС към 19:00ч. Отборите, класирали се на първо, второ и трето място ще спечелят награди под формата на стипендии. За всички останали отбори, ще има специални награди, предоставени от спонсорите на събитието. Стела Стефанова, директор на Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София, сподели:

„Изключително ми е приятно. Впечатлена и развълнувана съм, че за поредна година присъствам на това събитие, което вече се е превърнало в традиция. Винаги когато “туесарите” излизат на сцената, за да проявят своя ентусиазъм и професионализъм, то всеки път си казвам – Да! Има смисъл в усилията на всички вас. На участниците, които поздравявам за ентусиазма и желанието да се изявят. На организаторите за грандиозните усилия, защото да организираш такова събитие онлайн не е никак лесно. На всички, които ни подкрепят – Асоциацията на завършилите, ТУЕС братството, спонсорите, менторите и ИТ бранша.

 

Благодарна съм за изключителния модел, който прилагаме през годините. Много се вълнувам и съм много щастлива, че нашите ученици показват на какво са способни. Те демонстрират своите знания и умения в ИТ областта. Това е ИТ бъдещето на България, на ТУЕС… ”

Кирилка Ангелова, Изпълнителен директор на АЗТУЕС добави:

„Именно тясното сътрудничество с бизнеса добавя стойност и изгражда изключителни професионалисти в технологичната сфера в България. Радостна съм, че за поредна година АЗТУЕС координира и менторства това емблематично събитие, което дава възможност за създаване на иновации от ученици още от ученическата скамейка с директно менторство от бизнеса и ИТ сектора.

 

Този дух на новаторство и предприемчивост са сред основните умения, които изграждат бъдещите ИТ специалисти и ги правят адекватни на предизвикателствата, с които се сблъскват в днешния свят.“

Част от проектите на Hack TUES през миналите години са приложение, предлагащо най-удобния маршрут за велосипедисти, базирайки се на замърсяването на въздуха; чат бот, който с помощта на машинно самообучение, ни помага да разберем заобикалящите ни екологични проблеми; робот, който се придвижва и на базата на изкуствен интелект разпознава отпадъци и ги събира, и още.

Партньори на събитието към момента са:

А спонсори са:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor
img alt