20 април, 2024

Невен Боянов е управител в компанията Тинузавър, която има офис в Щатите, но оперира основно във Велико Търново. Има опит с работа в стартъп компании, има опит и като преподавател във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на BESCO, както и на други асоциации.

Как стартирахте кариерата си? Какво Ви накара да останете във Велико Търново?

Специално на мен ми харесва във Велико Търново. През 2004-та година се прибрах за постоянно. Имаме бизнес офис в Щатите, но основната ни дейност е тук. За един бизнес е важно дали може да се развие в даден град. Във Велико Търново – да, възможно е. Можеш да намериш специалисти. Разходите в по-малките градове са по-малко. Не говоря за заплатата. Един човек получава възнаграждението, което е изкарал за фирмата. Ако ти изкараш достатъчно пари за фирмата – ще има достатъчно и за теб. В стартъпите се получава по-ниска заплата. Поне в началото. Друго важно за мен е средата. За да можеш да вирееш в един, без значение колко малък, град, там трябва да има среда. Една от целите, които си поставихме тук във Велико Търново, е именно да създадем благоприятна среда. Да е приятно за живот, да може да се работи с общината. Но ако няма среда, ако няма хора, които мислят като теб или професионалисти, с които да обсъждаш професионални проблеми, наистина няма да е толкова привлекателно. Какво би накарало един човек от София или от Лондон да се премести да работи във Велико Търново, Пловдив или друг град? Но в друга фирма, не в офиса на същата фирма, за която е работил. Кои са нещата, които биха го мотивирали? За мен лично това е средата, защото един специалист винаги ще може да изкарва достатъчно пари в конкретната държава. Какво би го спряло, за да не го направи? Както и обратното – ако си в София и изкарваш достатъчно пари, защо ще отидеш в друг град?

Кои са най-технологичните градове в България и защо смятате така?

Аз в никакъв случай не искам да правя класация. Все пак всеки има различни критерии. От друга гледна точка по брой на фирми и оборот по печалба, Велико Търново винаги е имало технологични бизнеси. Като започнем още от 80-те години, те не са спирали да се развиват. Невинаги са били достатъчно видими. Преди 10-тина години в нашия клуб решихме да възобновим дейността по-активно. Едно от първите неща, които направихме, беше да идентифицираме кои са въпросните фирми в нашия регион. Смятам, че това беше доста полезно за технологичната общност. Най-малко като брой сектори, които работят. И се оказа, че фирмите дори през 2008-2009 година са били доста във Велико Търново – по груба сметка 50-60 малки, средни фирми. Ако обединим Велико Търново с Горна Оряховица и Лясковец, стават още повече. Има много фирми, които се занимават с технологични разработки, бизнеси, които всъщност са микс от много технологии, не просто чисто софтуерни. Аз смятам, че има доста компании тук в региона, които се развиват. Надявам се тепърва да просперират. 

„Има и хора, които работят в чужбина и искат да дойдат в България.“

Колко е сериозен проблемът с недостига на добри кадри в днешно време? Как се справяте с него?

Внос на специалистите от чужбина – има много места по света, където хората изкарват много по-малко пари отколкото в България. Само че България е едно от местата, където е много трудно да дойде човек от държава извън ЕС и да започне да работи легално. Всички, които са се сблъсквали с това, го знаят. Една от идеите на BESCO – една от асоциациите, на която съм член, е този процес да се улесни. Много от нас ползват специалисти от други държави. Би било добре те да могат да работят и тук. Хубаво е да работим дистанционно, да работим от вкъщи, но аз съм почти сигурен, че момента, в който всичко това с Пандемията свърши, по-голямата част от хората много ще искат да се върнат в офиса, да се виждат, да се събират. Така че има и хора, които работят в чужбина и искат да дойдат в България. Аз, като човек, който е живял и работил в Щатите, знам как гледаха на нас чужденците. Там взимахме 20-30% по-малко, а сме също толкова добри колкото американците. Има недостиг, но, ако имаме специалисти от Украйна, Македония или някоя друга държава, защо да не можем да работим? Просто процедурата е много тромава, почти невъзможна. 

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Невен Боянов и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR