23 април, 2024

Александър Атанасов е основател на You + We. You + We e Web & Mobile Dev компания с възможности за развитие. Aлександър и екипът му разработват собствени продукти и предоставят remote dev екипи на подбрани български и швейцарски агенции. Компанията се намира в град Пловдив, където в екипа се връщат дори хора от София. Александър смята, че по-малките населени места дават възможност за откриване на кадри при по-добри условия.

Има ли и на какво се дължи разликата в заплащането между различните градове в България?

При позициите, които изискват повече опит, работата от разстояние не е проблем. По тази причина условията са сходни, без значение в кое населено място се намираш. При entry level позициите обаче ситуацията е по-различна. За един стажант или Junior е много по-трудно да работи независимо и отдалечено от неговия ментор или Тeam Lead. Така той е ограничен да търси работа в географска близост до мястото, в което живее. В по-малките населени места няма достатъчно търсене и съответно организациите могат да си позволят да предлагат по-ниски условия, тъй като кандидатите нямат избор. От тази гледна точка хората, които сега започват кариерата си и предпочитат да не се местят в по-голямо населено място трябва да се примирят с по-лошите условия през първите няколко години, но пък в момента, в който вече могат да работят самостоятелно от разстояние, могат да очакват заплащането им да нарасне неколкократно.

Кои градове са най-благоприятни за кариерно развитие?

Всичко зависи от това дали си избрал конкретна технология или позиция, в която желаеш да се съсредоточиш или предпочиташ да получиш опит в различни сфери, за да откриеш коя ти е най-приятна за работа. В София изборът на свободни позиции е най-голям, там са и най-големите компании, където позициите са по-специализирани, което е предимство, ако искаш да се развиеш в точно определена област. От друга страна в по-малките населени места има по-малки фирми, където се търсят хора с по-широк спектър от знания и умения и се поощрява усвояването на компетенции извън основната длъжност. Разбира се това не са писани правила – повечето от  големите компании имат вътрешни процеси за преквалифициране и не всички startup-и търсят специалисти по всичко.

Кои градове са новите потенциални технологични центрове на страната?

Не мисля, че мога да дам добре обосновано мнение, но личното ми усещане е, че Стара Загора, Велико Търново и Благоевград имат силен потенциал за развитие.

“Специално за Пловдив мисля, че през последните 2-3 години успяваме дори да връщаме хора обратно от София.”

Засили ли COVID пандемията премахването на границите между градовете, така че повече специалисти да могат да работят от своите родни места или други, различаващи се от местоположението на компанията?

Да, определено, и това е едно от малкото позитивни страни на пандемията. Докато преди работодателите имаха опасения да правят това, то сега бяха принудени и тези, които подходиха правилно сега се наслаждават на позитивите от намалени разходи за офиси, достъп до повече кандидати за работа и др.

От значение ли е населеното място при определянето на бонусите и допълнителните придобивки?

Положението тук е същото като при разликата в заплащането. Хората на по-ниски позиции в по-малките населени места са в по-неизгодно положение от колегите им в София.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Александър Атанасов и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR