20 април, 2024

Технологията, по която в момента работи Метавселената на Facebook, всъщност може да се окаже и вредна.

Нововъведението включва реалистично взаимодействие, като например проследяване на позите на тялото. То обаче би могло да донесе със себе си куп опасения за неприкосновеността на личния живот.

Според доклад на Business Insider, през последните няколко месеца правителството на Съединените щати е одобрило стотици нови патенти на Meta. Те варират от по-малки слушалки до хиперреалистични аватари и дрехи, които изискват картографиране на тялото.

Истината е, че в нито един от патентите не се споменава за неприкосновеност на личния живот или безопасност на потребителите.

Въпреки че подробностите за събраните лични данни и поверителност са малко, все пак съществува и вградена реклама. Това повдига въпроса какво ще стане с прекомерното количество данни, които ще бъдат събрани от технологичния гигант. Професорът от Джорджтаун, Джанин Търнър, заяви пред Insider:

“Смятаме, че тези компании имат достъп до данни сега – не. Това, което ще имат, е поразително.”

Оуен Вон, директор по изследванията във фирмата за сигурност на данните nChain, добави, че тъй като „вашите данни са техен продукт“, метавселената на Facebook „отваря много повече рискове по отношение на поверителността и сигурността“.

Алгоритъмът за изкуствен интелект на компанията също беше в центъра на вниманието. Обвинението е, че вероятно насочва хората към екстремно съдържание,

Meta се развива в света на виртуалната реалност с нов хардуер и други технологии.  Те могат да доведат до появата на повече сензори в домовете на хората, които могат да събират огромни количества данни. Това е причината, поради която има още по-голяма тревожност за поверителността на данните при разрастването на метавселената.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor