24 април, 2024

Неоспорим факт е, че технологиите заемат значима част от живота ни. Всички използваме тези “умни” устройства и джаджи, но колко от нас са се замисляли за това колко и какви хора стоят зад тях?

Съществуват два отделни типа хора, чиято работа често се слива в представите на хората като “една и съща”. Налице обаче е съществена разлика.

Разработчиците

Работата им е изключително обширна и отговорна. Също като програмистите, разработчиците разписват кодове. Освен това обаче, те трябва да се грижат за софтуерния дизайн, документацията и тестването на софтуера.

Необходимо е да притежават определени умения, които да им помагат в процеса на работа. Едно от тях е способността бързо да намират решение на възникнал проблем и да бъдат търпеливи в отстраняването му по време на работа.

Разбира се, съществуват различни разработчици, развили се професионално в отделните сфери на технологичната индустрия – игрална, мобилна, софтуерна и т.н, като всеки един от тях отговаря за много други аспекти от определения проект.

Програмистите 

Техните умения са изключително важни, особено когато става въпрос за софтуерно и уеб разработване. Програмистите са отговорни за една определена част от проекта – кодирането. С други думи, работата им изисква разписване на кода, тестване и поправяне на грешки, ако има такива.

Програмистите са длъжни да пренапишат програми за различните видове операционни системи. Подобно на разработчиците, тук също има програмисти, реализирали се в сферата на приложенията, системите, игрите и т.н.

Разликата? 

Докато програмистите отговарят за кодирането и неговите аспекти, то разработчиците отговарят за всички части, от които целия проект се състои.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor