24 април, 2024

Цветелина Стоянова е CEO на “Сиентиа” АД. Повече от петнадесет години работи в сферата на счетоводството и финансите като управител на счетоводно предприятие. Тя участва в изготвянето, реализирането и управлението на различни проекти и програми, както в сферата на финансите, така и на бизнес развитието.

Как решихте да градите кариера в родния си град Габрово?

Аз обичам Габрово! Тук е прекрасно и спокойно. Семейна съм с две деца. Смятам, че ги отглеждам в чудесни условия, успявам да ги възпитавам правилно. Габрово е място, където, ако човек има желание и стимул, би могъл да реализира всяко нещо, което си постави. Община Габрово винаги е отворена към бизнеса и по всякакъв начин се опитва да ни стимулира и да ни помогне. Независимо с какви решения. Има комуникация, което смятам, че липсва в някои общини и води до проблеми. Природата. Чистотата. Свежестта. Имаме си и училища. Надявам се да успеем с това, с което сме се захванали и да привлечем все повече млади хора да дойдат тук и да разкрием потенциала и на малкия град. Относно заплащането – няма смисъл то да е различно в София и малките градове. В случая то зависи от качествата ти и начина на изпълнение на работа.

“Надявам се да успеем с това, с което сме се захванали и да привлечем все повече млади хора да дойдат тук и да разкрием потенциала и на малкия град.”

Колко е сериозен проблемът с недостига на добри кадри в днешно време? Как се справяте с него?

Смятам, че трябва да инвестираме в нашите кадри тук. Трябва да си партнираме с училища, с школи, да се опитаме по някакъв начин да обучаваме, да накараме децата да мислят. За мен това е едно от най-важните неща, върху които трябва да се набляга повече. Имаме опит с колеги, които са се приоритизирали от една сфера към нашата. Когато човек има желание, нещата се случват. 

По какъв начин подкрепяте университетите и тех-училищата в страната?

Може да направим практика във фирмата за самите ученици, за да видят реално как се случват нещата. По този начин ще можем да пробудим техния интерес. Партнираме си с ТУ Габрово. Партнираме и с Математическата гимназия в града. Насочени сме към дуално обучение и стажантски програми. Смятам, че във всички компании има еднакъв процес на работа с цел задоволяване на глада за кадри. Но определно можем да направим и още нещо по въпроса. Не бива да се отказваме, трябва да се мотивираме и да продължаваме.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Цветелина Стоянова и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR