21 януари, 2022

Мариана Ивановска-Христова, Senior Project Manager в Luxoft Bulgaria, с над 13 години опит. Част е от екипа на компанията повече от 6 години. Знанията и умения, придобити по време на следването й в Стопанска Академия “Димитър А.Ценов” – Свищов, силната й мотивация, отличните организационни умения, са предпоставките за развитието и израстването й в професионален път. Разговаряме за предизвикателства пред работещите жени в баланса между кариера и семейство.

Вие сте Senior Project Manager в Luxoft Bulgaria, с повече от 13 години опит, а в екипа на компанията сте от над 6 години. Разкажете ни повече за кариерния си път и професионално израстване?

Кариерния ми път започна през 2009 година. След успешно завършване на магистратура и едно цяло лято в Щатите (work and travel програма за студенти), реших, че е време да започна истинска работа. Не живеех в София и не бях сигурна дали това е моето място за дълго пребиваване. На шега реших да си пусна CV-то само до една чужда компания в София, тъй като позицията ми направи впечатление , а и разбрах, че компанията е социално насочена , което ме привлече. На шега ми се обадиха за интервю, минах всички нива и ме одобриха. И така започна първата ми работа. Позицията , която заемах беше Бизнес анализатор. След няколко години реших, че съм готова да мина на следващо ниво и се преквалифицирах в ръководител на проекти. Тази позиция ми даде нови познания и възможност да работя с много и различни хора на различни нива. За съжаление компанията затвори офиса си през 2013, но пък за моя голяма радост се роди първата ми дъщеря. След майчинството ми реших да си потърся нова работа (този път не беше само със едно интервю) и така намерих сегашния ми работодател. Реших, че за момента по-добрият вариант за млада майка е да започна като analyst и така и направих. Впоследствие се доказах и преминах отново на ръководна позиция- Ръководител на проекти. Скоро се върнах от второто си майчинство и реших, че е време за следваща крачка- минах на вътрешни интервюта в Луксофт и започнах като Програмен Мениджър за един от стратегическите ни клиенти. В момента ръководя голяма програма за проекти ,свързани с изкуствен интелект.

От къде черпите вдъхновение за Вашата работа?

От себе си. Обичам да изпипвам работата си до край и да давам добър пример за останалите. Когато доставям проектите си в срок и виждам какъв принос имат те за бизнеса , разбирам, че всички усилия са си заслужавали. Друго вдъхновение черпя от колегите ми- те са много интелигентни хора и отдадени на работата си като мен. И не на последно място – от семейството си. Те ме подкрепят във всичко.

Каква е рецептата за успех на една жена в технологичния сектор?

Рецептата е една и съща, без значение дали си мъж или жена – ако имаш желание, всичко можеш да постигнеш, само трябва упоритост, стремеж и увереност.

Като успешен професионалист как постигате баланса между кариерата и семейството? Кои са предизвикателствата, с които се сблъсквате?

Това е много трудна задача, но с добра организация мисля, че може да се постигне. Разграничавам времето за работа от това за семейството и не мисля за работа , когато свърши работния ми ден. Основно предизвикателство ми е работата от вкъщи. Въпреки че екипите, с които работя, не са в България, ми липсва комуникацията с колегите ми и хубавият офис.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Мариана Ивановска-Христова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
img alt
img alt