20 април, 2024

Елица Таскова, Мениджър “Продукти” в Nexo, е професионалист с над 8 години опит в създаването и управлението на продукти в софтуерния бранш за различни индустрии във водещи международни компании. Част от инженерния екип още от самото му начало, Елица води ключови проекти като Nexo Exchange и Earn Product в Nexo.

Елица, Вие сте Мениджър “Продукти” в Nexo. Как се чувствате като жена-лидер в компания, която буквално преобразява финансовата индустрия? Какви са отговорностите и предизвикателствата, свързани с Вашата позиция?

Предизвикателството е да надскочиш себе си и да си по-добър от вчера.. Вярвам, че никога не трябва да спираме да се развиваме. Например, в крипто никой не е завършен кадър и тепърва ще се развиваме и ние като професионалисти в крачка с нея. А отговорностите винаги бих нарекла единствено и само възможности. Живеем във време, в което те са неограничени. Дигитализацията ще ни позволи да изкореним неравенството от общественото съзнание, както и да отворим една нова страница в историята. От друга страна, нуждата от алтернатива на тромавите традиционни финансови методи и нарастващата световна инфлация, принуждават големи и малки инвеститори, от институции до студенти и пенсионери, да намират своя спасителен пояс в крипто. Нашата отговорност е да работим за тях – тези, които търсят своята финансова независимост. Така вървим и по стъпките на онова по-справедливо, по-прозрачно бъдеще, за което всички мечтаем. Но най-важното е, че тук, на родна почва, създаваме една по-добра финансова услуга, съобразена с нуждите на потребителска база от над 2,5 млн. души от цял свят. Всичко това те кара да развиеш и една специфична емпатия, да мислиш винаги не два, а десет хода напред.

Да се върнем малко назад във времето. Как решихте да се присъедините към екипа на Nexo?

Нали знаете как някои решения се случват от раз, не можем да търсим логика в тях. Така беше с Nexo -решението дойде толкова естествено, че дори не съм отделяла време за размисъл. Просто го направих. Случайно разбрах в популярен сайт за работа, че има такава компания в България – компания, която проправя собствен път в неотъпканата територия на дигиталните финанси с големи амбиции и смелост. Веднага си пуснах кандидатурата и на следващия ден вече работех в Nexo. Компанията търсеше точно такива хора – хора, които се осмеляват.
В онова време, през 2019 година, крипто индустрията се задаваше със страхотна сила, тогава Nexo беше компания от 20-ина души, която активно търсеше Product Owners за крипто продукти още в съвсем ранен етап. Беше стартъп.
Помня, че тогава си мислех: “На такова място искам да работя и това тяхно начинание може би е моето призвание”. Когато кажеш, че искаш да участваш в направата на световно успешен бизнес от България с изцяло български специалисти, срещаш предимно скептични погледи насреща си. Гордея се, че участвах в изграждането на това, което компанията е в момента – лидер на световния пазар, който управлява активи за над $10 млрд. Още тогава бях наясно, че работата ми ще включва много целеустременост и бутане напред, защото именно така тласкаш индустрията и оставяш
своя отпечатък. Решението какъв ще бъде той е изцяло твое.

Преминахте ли през интервю? Какво търси компания като Nexo у кандидатите по принцип?

Да, разбира се. Тогава компанията търсеше по-обширен опит в конкретно направление и правилното отношение. Това се изразява в много желание и страст, във внимание към детайла и качеството на това, което създаваме тук и сега. Търсеха се хора, готови да кажат “Да, искам да се впусна в непознатото! Искам да бъда пионер”. Пионерският дух определено ни е присъщ. В ранните дни на всяка млада компания човек трябва “да носи много шапки едновременно”. Разбира се,
с разрастването на екипа това се променя, защото ставаме все по-конкретни в изграждането на роли, търсим най-добрите в конкретна област. Правилната настройка и отношението обаче си остават същите – заедно работим за успех. Търсим съмишленици, хората, които ще бъдат част от отбора ни и заедно ще вървим напред, а няма да бъдем “просто работници без глас, които са тук за заплата”.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Елица Таскова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на жените в технологиите, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International