19 април, 2024

Герман Гачевски, Founder & CEO на TSD Group, е работил като програмист в голяма финансова организация в Далас, Тексас. После се завръща в родния си град Троян и през 2007 г. създава TSD Services – компания, фокусирана върху предоставяне на ИТ аутсорсинг услуги на чуждестранни клиенти вече повече от 14 години.

Г-н Гачевски, разкажете ни как стартирахте своята кариера в родния си град Троян.

Получи се правилното нещо, на правилното място и в правилното време. Не съжалявам по никакъв начин. Работим напред. С жена ми чакахме дете и решихме да се върнем в родния Троян. Имахме връзки в Щатите, с които можех да работя дистанционно и не беше толкова рисково. С упорита работа и търпение се получава. 

 “Мисля, че това, което ние правим, е да даваме пример, че тук може да се остане и работи.”

Повечето нови кадри търсят развитие в чужбина. Как бихте ги мотивирали да останат в България?

Патриотично настроен съм и го приемам доста тежко. Около 53% от кадрите ни към момента са локирани и работят в Троян. А 23% от служителите на TSD като цяло са привлечени към Троян и са се завърнали от по-големи градове да работят тук. Имаме 3-4, които по различни причини са емигрирали. Има такива в Чикаго, Дъблин. Причините са свързани точно с манталитет и всичко останало, което тук ще отнеме време да се промени. Мисля, че това, което ние правим, е да даваме пример, че тук може да се остане и работи. Малко или много, хората го забелязват. Не е като в подредена Германия например, но мисля, че ще стигнем и тяхното ниво.

По какъв начин подкрепяте университетите и тех-училищата в страната?

 Имахме 8 стажанта това лято. 4-5 продължиха. Включи се и един ученик от Пловдив. Навсякъде, където можем действаме. Не се оправдаваме. 

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Герман Гачевски и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR