24 април, 2024

Ралица Траянова e Chief Product Owner в SmartIT – технологичният хъб, който прави възможна работата на над 8300 служители и компаниите от групата на Management Financial Group (MFG) в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония и Испания. В групата е от 2015-а година, когато стартира като бизнес анализатор. Има богат предишен опит в банковия сектор и магистърска степен по макроикономика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ралица, Вие имате впечатляващ опит в сферата на финансите и информационните технологии. Какво е усещането да си жена-лидер?

България традиционно държи първото място в Европа по дял на жените в технологиите – 28,2% за 2020 г., докато в някои западно- и северноевропейски страни като Австрия, Германия, Нидерландия– делът на дамите е под 10%. Делът на жените на ръководни позиции също е впечатляващ – 49%. Аз лично стартирах кариерата си в банковия сектор през 2005 г., като след 3 години вече ръководех екип от 4 човека. В следващите години развивах експертизата си в областта на финансите, бизнеса и икономиката като цяло, но постепенно трупах знания и опит с технологиите. И така днес съм част от голямото технологично звено на Management Financial Group – Smart IT. Към днешна дата мога да споделя, че да бъдеш жена-лидер в технологична компания е много отговорна роля, изпълнена с ежедневни предизвикателства и трудни казуси за решаване. Необходимо е непрекъснато да търсиш баланс между необятните желания на клиентите от една страна и наличните ресурси и технологични възможности, с които разполагаме от друга страна.

Заемате позицията Chief Product Owner в иновативната компания Smart IT. Какви са отговорностите и предизвикателствата, свързани с нея?

Като Chief Product Owner в Smart IT, моя главна стратегическа цел е да определя посоката за развитие на основната ни платформа за създаване и обслужване на кредитни продукти. Тази платформа предоставя технологични възможнос-
ти на всички кредитиращи компании и кредитни брандове от групата на MFG Easy Credit, Viva Credit, Бяла Карта, Fintrade, Rilla, както и техните подразделения в няколко европейски държави. Проектът започна преди около 4 години, но аз поех тази роля преди 6 месеца и това е едно от предизвикателствата в работата ми. Екипите, с които работя ежедневно, са сформирани още в началото, част от колегите, които са били в основата на този проект, вече не са с нас професионално и пред мен стоеше предизвикателството едновременно да се запознавам в детайли с всички аспекти по проекта, но и да не изоставаме с потетите ангажименти към акционерите в MFG, а именно добавянето на нови моду-
ли и функционалности към платформата. Понякога ми се налага да излизам от зоната си на комфорт като поемам инициативи, които не са в рамките на моята експертност, но целта да сме по-гъвкави и бързи в доставките към нашите клиенти го налага. Разбира се, колегите ми винаги са насреща и екипната работа допринася за постигането на по-високи резултати.

Споделете някои от Вашите успехи в Smart IT.

Преди да поема настоящия проект, бях част от технологичния екип по създаването на модерно финансово приложение – Rilla. Подобен проект не беше правен дотогава в цялата група и в началото бяхме само 5 човека. Никой нямаше идея откъде да стартираме, но с малки стъпки всеки ден успяхме да изградим дигитална финансова екосистема, която вече работи на живо. Приложението предоставя иновативни дигитални решения за разплащания и бърз достъп до финансови
ресурси. Освен по този проект, съм работила и по анализ и имплементиране на големи проекти, свързани с отваряне на нов бизнес модел за дружествата, които са разширили пазарните си позиции извън България. Участвала съм в ключови
проекти по интегриране на множество партньори, които да предоставят възможност на компаниите ни да реализират своите продукти посредством разнообразни канали.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Ралица Траянова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International